Negen Vakkanjers mogen naar WK in Japan

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

ROTTERDAM – Negen Vakkanjers hebben zich definitief geplaatst voor de WorldSkills, eind dit jaar in Japan. In Ahoy Rotterdam scoorden de techniektalenten uit de metaal en elektro boven de limiet van 85 procent, waarmee ze de tickets voor Japan binnensleepten.

CNC-frezer Arjan Smit(foto) is één van de Vakkanjers die zijn koffers kan gaan pakken. De Rijssenaar overleefde de selectiewedstrijden, de nationale finale en drie kwalificatiewedstrijden voor de Nederlandse kampioenen. ‘De laatste kwalificatierondes vond ik bepaald niet gemakkelijk. Er zat een lange periode tussen NK en de afsluitende kwalificatie. De druk stond weer flink op de ketel, maar het was goed om mezelf opnieuw te moeten bewijzen. Nu gaan we naar Japan, eindelijk. Ik wil Nederland via mijn vak CNC-frezen op de kaart zetten. Alle vertrouwen dat dat lukt. Als ik maar kan blijven focussen op de kwaliteit van de wedstrijdopdracht op de WorldSkills. Gezonde wedstrijdspanning is goed, stress niet. Het is hoe dan ook een compleet nieuwe ervaring.’

De afgelopen week streden in totaal 19 Vakkanjers om plaatsing voor de WorldSkills, in de wedstrijdvakken CAD-tekenen, industriële automatisering, mechatronica, robotica, woninginstallaties, CNC-frezen, constructiebankwerken en lassen. Daarnaast stond er ook een teamwedstrijd op het programma: de Manufacturing Team Challenge (MTC).

De tweejaarlijkse WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor jonge vakmensen. De 39ste editie is van 14 tot en met 21 november in het Japanse Shizuoka. In vier wedstrijddagen strijden meer dan 850 jonge talenten in 47 wedstrijdvakken om goud. De Nederlandse selectie telt 26 aanstormende vakmensen, onder wie negen Vakkanjers. Aan de WorldSkills doen meer dan 45 landen mee.

Kijk voor meer informatie op www.skillsfestival2007.or.jp en www.vakkanjers.nl.

Op de foto: Vakkanjer Arjan Smit heeft zich geplaatst voor de wereldkampioenschappen, de WorldSkills in Japan. (Foto: Bureau TOP/DigiDaan/Eric Polman).