Vanaf nu kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor de kosten die zij maken voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student. Aanvragen kan nog tot en met 15 september 2015, 17:00 uur. De subsidieaanvraag kan pas na afloop van de begeleiding in het betreffende studiejaar worden ingediend.
De ‘Subsidieregeling Praktijleren’ is een tegemoetkoming voor een werkgever in de kosten die hij maakt voor de begeleiding van een leerling, deelnemer of student. Ook is de subsidie een tegemoetkoming in de loon- of begeleidingskosten van een promovendus of technologisch ontwerper in opleiding (toio).
Hier kom je te weten of je in aanmerkimng komt voor de subsidieregeling.
Maximaal 2.700 euro
Het beschikbare subsidiebudget per onderwijscategorie wordt evenredig verdeeld over de ingediende aanvragen binnen de onderwijscategorie. De regeling werkt dus niet volgens het ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ principe. Dien de aanvraag zo snel mogelijk in na afronding van de begeleiding voor dit studiejaar.
Het subsidiebedrag voor een werkgever of opleidingsbedrijf per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats wordt berekend aan de hand van het beschikbare bedrag voor een categorie gedeeld door het aantal gerealiseerde praktijk- of werkleerplaatsen dat in aanmerking komt voor subsidie binnen die categorie. Het maximum is 2.700 euro per gerealiseerde praktijk- of werkleerplaats.
Tot 2019
Met de Subsidieregeling praktijkleren stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de subsidieregeling uit in opdracht van het ministerie. Tot 2019 stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) jaarlijks 205 miljoen euro subsidie beschikbaar. De verdeling van het budget over de vier doelgroepen is als volgt: vmbo heeft 1,4 miljoen euro, het mbo 188,9 miljoen euro, het hbo 8 miljoen euro en de promovendi/toio’s hebben 6,7 miljoen euro te verdelen.
Op 1 januari 2014 trad de Subsidieregeling praktijkleren in werking. De nieuwe regeling geldt als vervanging voor de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) voor het onderwijsdeel. De afschaffing van de WVA maakt onderdeel uit van het Regeerakkoord en is opgenomen in het Belastingplan 2014.
Uitvoering en controle
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regeling uit en heeft als doel om de aanvraag zo eenvoudig mogelijk te maken voor de werkgever. De aanvraag kan digitaal worden ingevuld en je hebt geen andere gegevens nodig voor de aanvraag dan je nu al in je bezit zijn zoals de (praktijkleer)overeenkomst.
In de controle- en handhavingsfunctie zal de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland controleren of een werkgever aan alle eisen voldoet.