Vlaamse robotica-onderneming lanceert Robomould tijdens opendeurdagen

De Belgische AMS Automation & Manufacturing Services Group neemt de activiteiten van Trento Robotics in België over. De medewerkers van de voormalige Nederlandse tak van Trento kunnen eveneens aan de slag. Johan Potargent, directeur van AMS, wil de naam Trento behouden. Daarom gaan de activiteiten van het vroegere Trento verder onder de vlag van AMS Trento.

Dat hebben Ivan Bas van Trento en Johan Potargent van AMS gezegd tijdens de opendeurdagen van AMS in Bilzen. Hier werden zowel klanten van AMS als Trento ontvangen, bijgepraat over de gang van zaken en werden nieuwe robottoepassingen gedemonstreerd.

  

Versterken

Veel technologische kennis, ervaren robotprogrammeurs, mooie oplossingen maar te weinig de producten en kennis vermarkt. Zo vat Johan Potargent de problemen samen die Trento Robotics in Nederland uiteindelijk in de problemen hebben gebracht. Dat heeft eind april geleid tot het faillissement van de Nederlandse tak in Sittard. ‘We hebben elkaar nu echter gevonden. We versterken elkaar. Trento past in ons verhaal’, zegt de Vlaamse robotica entrepreneur, die sinds 2006 AMS uit de grond heeft gestampt en zowel in Europa als in Azië robotica-projecten voor met name de automobielindustrie uitvoert. De ervaren medewerkers uit Sittard zijn meer dan welkom, want gebrek aan goed opgeleide programmeurs is een van de grootste problemen die Johan Potargent  op de sector ziet afkomen. Mede daarom zijn op de Open Deur dagen ook de scholen uit de regio uitgenodigd, om jongeren te verleiden voor deze technische richting te kiezen.

Trento

Groeiambities

AMS staat in de markt bekend als probleemoplosser. Zowel in Europa als in China en andere Aziatische landen hebben de programmeurs van de groep menig project vlot getrokken door vooral vanuit de struikelblokken op de productievloer te kijken. ‘Goed luisteren naar wat de klant wil en daar de robots op programmeren’, zegt Johan Portagent.

Tot nog toe heeft hij met de groep een verticale focus gehanteerd: automotive. Die sector blijft belangrijk. ‘Daarin volgen we onze klanten. Momenteel zien we Mexico en Brazilië opkomen.’ Met AMS Trento wil hij zijn afzetmarkten verbreden naar zowel andere segmenten van de industrie als ook daarbuiten. Eerder al heeft het bedrijf een kaasfabriek van FrieslandCampina gerobotiseerd, en nu wenst men de samenwerking met Vanderlande te intensifiëren voor gerobotiseerde bagage-afhandelingssystemen op luchthavens. ‘Met AMS Trento richten we ons op de markt in de Euregio, een straal van 200 kilometer rond Bilzen. Daar willen we bedrijven helpen hun automatisering op te zetten, in de breedste zin van het woord. Complete processen mee uitwerken en automatiseren’, aldus Johan Potargent. Het vertrekpunt hiervoor is het proces van de klant, het doel dit efficiënter te laten verlopen. Robottechnologie moet een middel blijven, geen doel op zich, meent ook Ivan Bas. De vestiging van Trento 3D in Genk wordt binnenkort geïntegreerd in die van AMS in Bilzen.

Innovatie: Robomould-technologie

De onderneming schuwt niet om zelf innovaties in gang te zetten. Zo wordt het 3D-robotfrezen, waar Trento enkele jaren geleden mee is gestart, nog verder doorontwikkeld. ‘In plaats van de cellen te verkopen, bieden we nu de technologie aan en werken we als toeleverancier voor klanten’, zegt Ivan Bas. Een heel nieuw product dat tijdens de opendeurdagen werd gedemonstreerd is Robomould, een eigen ontwikkeling (zie bovenstaande afbeelding). Hiermee kan voor het eerst volledig geautomatiseerd kunststof rotatiegieten worden toegepast. AMS heeft daarvoor een systeem ontwikkeld waarin de robot een centrale rol speelt. Cyclustijden van het rotatiegieten van kunststof onderdelen worden daarmee gehalveerd en de factor arbeidskosten wordt tot een minimum teruggebracht. Daarmee denkt men veel productie van kunststof onderdelen uit lage lonen landen terug te kunnen halen naar de Benelux. Kunststof rotatiegieten is juist ideaal voor kleine series. AMS heeft Robomould ontwikkeld samen met de Nederlandse bedrijven Modelmakerij Hengelo en Kumagaya Kunststoffen. De installatie is nog een prototype. Binnenkort starten de eerste veldtesten. Later dit jaar wil AMS de technologie, die men gepatenteerd heeft, gaan vermarkten. 

i               www.amsrobotics.com

                www.trento3d.com