Machinebouwer Haas benadert markt onconventioneel met transparante prijzen

Haas Automation ligt op koers om over een aantal jaar de omzet te verdubbelen. Europa speelt daarin een belangrijke rol, zegt Frank de Beijer, directeur van Landré. ‘Behalve uit Azië zal de groei vooral uit Europa moeten komen.’

Frank de Beijer zegt dat de Amerikaanse machinebouwer klaar is om fors te gaan groeien in Europa. ‘Kwalitatief zijn de machines goed. Alleen het imago ontbreekt, maar dat gaat snel veranderen.’ Het F1 raceteam waarmee Haas vanaf het nieuwe seizoen mee gaat doen in de Formule 1 racewereld, moet daaraan bijdragen. Dat team werkt nauw samen met het team van Ferrari, dat zelf eveneens Haas-machines inzet. Voor de Amerikaanse machinebouwer is dit het tweede raceteam. In Amerika leidt Gene Haas al jaren een  eigen Nascar raceteam, het Stewart-Haas team. Succesvol op de baan en in het zakendoen. ‘Gene Haas laat in Amerika zien dat je met race geld kunt verdienen’, zegt Frank de Beijer.

Open prijspolitiek

Het grotere marktaandeel in Europa moet echter vooral door de machines zelf komen en de prijsstelling. De fabrikant benadert de markt op een andere manier dan gebruikelijk is in deze sector. De machinebouwer is heel open over prijzen, zowel van machines als van onderdelen. ‘Klanten kunnen alles terugvinden in het resource center op de website. Ofwel zoek je zelf de componenten of wij bieden de service’ schetst Frank de Beijer de twee mogelijkheden. Ook qua prijzen hanteert Haas een open beleid.  Haas heeft het prijsbeleid begin dit jaar ongewijzigd gelaten, ondanks de forse waardevermindering van de euro ten opzichte van de dollar. ‘Ze hebben de prijzen gehandhaafd.’

Sneller bewerkingscentrum

Eén van de best verkopende machines van dit moment is het vijfassige bewerkingscentrum UMC 750. Zo’n machine staat onder andere in het F1 centrum van Ferrari. Het enkele jaren geleden op de EMO gelanceerde vijfassig bewerkingscentrum voor vijfassig simultaan frezen is niet het allersnelste, geeft Frank de Beijer toe. ‘Maar wel stabiel, nauwkeurig, compleet.’ Dat is wat veel toeleveranciers vragen. Haas levert deze machine standaard met geïntegreerd meetsysteem. Aan dit type wordt nu een UMC 750SS uitvoering toegevoegd. Dit nieuwe bewerkingscentrum is sneller (ijlgangen tot 30,5 m/min) en heeft een geïntegreerde hogesnelheidstrunniontafel (+110 tot -35 graden kantelen) en 360 graden draaien. Standaard levert Haas deze machine met een besturing die geschikt is voor hogesnelheidsfrezen. Ook deze machine wordt met een draadloze meetprobe geleverd.

draaibank

Draaibank met Halter-robot

Bij de draaimachines is vooral de ST 25Y gewild (foto boven), de machine die tijdens de huisshow aan de robotcel van Halter CNC Automation was gekoppeld. Dat was overigens voor de eerste keer dat de robotcel van Halter gekoppeld was aan een Haas-machine.. Frank de Beijer merkt dat klanten vrijwel uitsluiteng nog draaibanken kopen met aangedreven gereedschappen en een Y-as, zodat de onderdelen zoveel mogelijk in één keer kunnen afwerken. Haas introduceert  overigens binnenkort  een nieuw type stangenlader voor wie op een andere manier wil automatiseren. 

Eén besturing

Haas bouwt nog steeds een eigen besturing van de machines, het concept waarmee oprichter Gene Haas ooit is begonnen toen hij cnc-machines ging bouwen. Eén van de uitgangspunten hierbij is altijd geweest de bediening eenvoudig te houden. De gereedschap offset bepalen verloopt bijvoorbeeld door met het handwiel het gereedschap naar het oppervlak te brengen en de Tool Offset Meetknop in te drukken. Op dat moment is de waarde direct opgeslagen in de besturing. Haas gebruikt op alle machines, frees- en draaibanken, dezelfde besturing. Daarmee wil het bedrijf medewerkers breed inzetbaar maken, zowel aan de frees- als de draaimachine.

haa

De dialoogbesturing vergemakkelijkt het programmeren. Desondanks bevat de besturing features zoals het automatisch aanpassen van de voeding afhankelijk van de belasting. Een andere bijzondere feature is het verkorten van de cyclustijd en het verbeteren van de nauwkeurigheid bij het hogesnelheidsfrezen. Hiervoor gebruikt de besturing een speciaal algoritme, acceleratie voor interpolatie. In combinatie met het groot aantal blokken dat de besturing vooruit kijkt, kunnen hiermee contouren met hogere voedingen worden bewerkt. Als een programma voor het eerst gebruikt wordt, slaat de besturing de maximale belastingen voor elk gereedschap op. De operator kan daarna grenswaarden instellen per gereedschap. Op Moulding Expo liet Haas onlangs nog zien dat de besturing zich ook leent voor de gereedschap- en stempelmakerij.

i https://int.haascnc.com