Panasonic introduceert AC MIG lassen van aluminium

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De nieuwste ontwikkeling van Panasonic bij het aluminium lassen is het gerobotiseerd AC MIG lassen. Bij deze toepassing wordt gebruik gemaakt van wisselstroomtechniek tijdens het MIG lassen.

Dit meldt Panasonic vertegenwoordiging Valk Welding in zijn laatste nieuwsbrief. ‘Absoluut een noviteit bij het lassen van aluminium is de gecombineerde beweging van de robot en een vergaande integratie van de lasstroombron met de besturing van de lasrobot’, zegt Remco Valk, directeur van Valk Welding. Dit is tevens dé bepalende factor voor een goede laskwaliteit.

Spiral weaving

Doordat bij de Tawers WG lasrobots dezelfde CPU (Centrale Processing Unit) de robot maar ook de lasmachine aanstuurt is een nieuwe dimensie ontstaan voor het lassen van aluminium. Gebruik makend van enkele speciaal hiervoor ontwikkelde functies zoals bijvoorbeeld het spiral weaving kan het aluminium zodanig worden voorverwarmd dat een optimale inbranding in het aluminium kan worden verkregen zonder dat het lasbad bij aanwezigheid van toleranties door het materiaal zakt.

Naast het inmiddels veelvuldig toegepaste spiral weaving is ook de synchro pulse functie een uitermate nuttige toepassing, vooral bij het verbinden van materialen met verschillende diktes. (zie foto, midden) Door deze synchro pulse-functie is het mogelijk om aan beide uitslagpunten van een pendelbeweging een andere lasparameter te programmeren zodat een optimale inbranding en ook lasparameteruiterlijk kan worden verkregen bij het verlassen van verschillende materiaalsterktes.

AC MIG welding

De nieuwste ontwikkeling van Panasonic is het AC MIG lassen. Bij deze toepassing wordt gebruik gemaakt van wisselstroomtechniek tijdens het MIG (Metal Inert Gas) lassen. Hierdoor combineert men de voordelen van TIG (Tungsten Inert Gas) en MIG lassen in één en hetzelfde lasproces, hetgeen resulteert in een unieke lasboog die door toepassing van de wisselstroomtechniek een reinigende werking heeft op het lasuiterlijk zoals te doen gebruikelijk bij AC TIG lassen.

Gelijktijdig wordt echter de lassnelheid van het Mag lassen toegepast, hetgeen een unieke combinatie als resultaat heeft.

Tevens is door de toepassing van deze twee lastechnieken het ook mogelijk eenvoudig spleten en/of toleranties te overbruggen. (zie foto rechts) Dit veelvuldig voorkomende probleem behoort hiermede tot de geschiedenis.