Aangifte tegen Smit Draad door medewerkers en FNV Metaal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Negen medewerkers van het bedrijf Smit Draad uit Nijmegen doen samen met FNV Metaal aangifte tegen hun werkgever. Ze beschuldigen de metaaldraadfabriek van blootstelling aan gevaarlijke stoffen en het creëren van een onveilige werkomgeving.

Dat schrijft de NOS. Volgens de werknemers worden arboregels niet nageleefd waardoor ze ernstige gezondheidsschade hebben opgelopen, vertelden zij woensdagavond in Nieuwsuur.

Smit Draad produceert en verkoopt rechthoekig wikkeldraad voor de kapitaalgoederenindustrie. De belangrijkste productgroep is kabel. Deze kabel wordt toegepast voor grote transformatoren en electriciteitsnetwerken. Ook wordt er lakdraad geproduceerd voor generatoren, met name in windmolens en grote elektromotoren. Het bedrijf heeft 115 medewerkers in dienst.

Gezondheidsklachten 

De negen medewerkers zeggen dat ze tijdens hun werk worden blootgesteld aan oplosmiddelen en verbrandingsgassen. Hierdoor zouden ze diverse gezondheidsklachten hebben opgelopen, zoals longproblemen en huidaandoeningen.

Metingen 

Directeur Wim de Vries van Smit Draad ontkent de beschuldigingen en wijst op een onderzoek waarin een onderzoeker van het Radboudumc metingen naar gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Uit het rapport blijkt dat de toegestane waarden niet worden overschreden.

Smit Draad laat in een reactie weten dat het bedrijf het ‘betreurt dat dit onderwerp op deze wijze onder de aandacht wordt gebracht, hetgeen ons bedrijf schaadt’. De kabelproducent heeft de afgelopen dagen besprekingen gevoerd met alle medewerkers. Daaruit zou blijken dat het overgrote deel van de medewerkers niet op de hoogte was van deze actie. Zeventig van de negentig aanwezige medewerkers hebben verklaard de actie over Smit Draad via de media niet te ondersteunen.

FNV Metaal 

FNV stelt juist dat Smit Draad werknemers willens en wetens blootstelt aan gevaarlijke (chemische) stoffen. ‘Het bedrijf houdt zich niet aan de voorschriften van de Arbeidsomstandigheden-regelgeving. Met als gevolg ernstige schade aan de gezondheid van de werknemers.’