Smart Industry, industrie 4.0, internet of things, digital factory en de vierde Industriële revolutie. Vijf benamingen voor de industrie. De toekomst ligt in het digitaal verbinden van alles en iedereen, of alles met iedereen. Machines communiceren met robots, tooling of hulpgereedschappen, met het ERP-pakket en met de mens zelf.
Alles is met elkaar verbonden om hiermee real-time inzicht te verkrijgen in status, maar zeker ook om sneller gefundeerde en toekomstige beslissingen te kunnen nemen. Deze digitale verbinding is noodzakelijk om aan de snellere time-to-market wensen te kunnen voldoen en de hiermee ontstane korter wordende product-life-cycles het hoofd te bieden. Hardware-denken wordt omgezet in software-denken. Door gestandaardiseerde duidelijke hardware lijnen op te tuigen met flexibele, specifieke en snelle add-on’s (app’s) wordt niet de mens of machine leidend, maar hun onderlinge verbinding. Om bij te blijven, moeten organisaties continu vernieuwen. Om deze vernieuwing te kunnen bekostigen, moet er wel voldoende cash worden gegenereerd met de huidige activiteiten.
Eén van de belangrijkste graadmeters voor bedrijven, zeker bij metaalbedrijven, is hierin de arbeidsproductiviteit, de toegevoegde waarde/totale loonsom. Hoe vaak verdienen de medewerkers zichzelf terug. Dit is essentieel, want deze factor vertelt iets over het vermogen om voldoende geld te genereren om alles te blijven betalen en toekomstige investeringen mogelijk te maken. In de tijd van steeds korter wordende economische cycli alsook de steeds korter wordende product life-cycli, is het noodzaak om alle verbeterpotentieel uit het bedrijf te halen. Denk hierbij aan flexibele productieautomatisering. Start met innoveren, optimaliseren, trainen en denk vooruit. Voor bedrijven die ondersteuning in het creëren van een roadmap naar de toekomst nodig hebben, biedt PKM de ‘Stroomversneller’. Hierbij houdt de consultant van PKM een QuickScan van vijf kernonderdelen. Deze zijn mix & marketing, mens, cultuur & management, productieoptimalisatie, productiemanagement en informatiemanagement. Aan de hand van een rondgang door de onderneming wordt er een analyse gemaakt. Hierbij komen er gegevens uit over de stand van de techniek, de bestaande processen en mechanisatiegraad. Hieruit komen concrete verbetervoorstellen.
www.pkm.nl, Alex van Balen, balen@pkm.nl