Smart Industry rode draad in TIV Engineering Experience

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Met de TIV Engineering Experience 2015 speelt de Evenementenhal Hardenberg voor de tweede keer op rij in op de behoefte van exposanten en bezoekers aan meer kennisoverdracht tijdens de beurs.

Een beurs waar een breed georiënteerd technisch publiek samenkomt, is de ideale gelegenheid om kennis uit te wisselen. Dit jaar is er een gevarieerd programma met lezingen en demonstraties. Dit jaar kijkt de TIV naar de veranderende wereld om ons heen. Nieuwe technologieën zoals 3D-printen, globalisering, het ontwerpen van producten en machines worden door middel van presentaties uitgelicht. De presentaties vinden plaats in Restaurant 1 van de Evenementenhal Hardenberg.

Industrie 4.0 

De maakindustrie maakt momenteel de vierde industriële revolutie door. De Duitse overheid heeft hier de aanzet toe gegeven het actieplan Industrie 4.0. Hierdoor zullen nieuwe internettechnologieën ervoor zorgen dat machines, goederen en onderdelen met elkaar kunnen communiceren. Denk aan ‘Internet of Things and Services’. Het zal de gedigitaliseerde processen van de derde industriële revolutie met elkaar verbinden en deze ontwikkelingen zullen ook resulteren in nieuwe marktbenaderingen en verdienmodellen, denk bijvoorbeeld aan ‘Product As a Service’.


De Nederlandse overheid volgt dit initiatief met het actieplan Smart Industrie, waarvan Den Haag beweert dat het cruciaal is voor de Nederlandse concurrentiepositie. Vanwege deze actualiteit zal TIV Engineering Experience  dit jaar volledig in het teken staan van Smart Industrie, met als rode draad: ‘The Future of making Things’. Hoe het toekomstige ontwerpproces eruit zal zien, wordt behandeld in drie aansluitende presentaties die eventueel ook los te volgen zijn.

1) Hoe ontwerp je een klantspecifieke oplossing, maar met grip op de kosten en levertijd?

In de toekomst zullen maakbedrijven nog meer klantspecifieke behoeftes moeten invullen, maar tegelijkertijd de kosten nauwkeurig in kaart (en onder controle) moeten hebben om commerciële kansen te benutten. Door oplossingen zoveel mogelijk samen te stellen met bekende en gestandaardiseerde modules, kan je profiteren van hergebruik en risico’s beperken. Nieuwe (internet-)technologieën maken het mogelijk om klanten interactief te betrekken bij zijn eigen optimale oplossing.


Tijd: elke beursdag 13.30 – 14.30 uur

2) Interactief samenwerken en ontwerpen. Hoe houd je grip op het ontwerp?

Samenwerken en ontwerpen zal net zo toegankelijk en interactief worden als Facebook. Dankzij oneindige rekenkracht in de cloud komen 3D-ontwerptoepassingen beschikbaar voor tablets, telefoons en andere wearables. Samen in 3D modeleren en produceren of printen op de plaats van bestemming. Hoe houden we dat in de greep?


Tijd: elke beursdag 15.00 – 16.00 uur

3) Uw computer als ontwerper. Wat is uw rol?

Moderne simulatiesoftware geeft inzage in de werking en het gedrag van producten en installaties, nog voordat ze geproduceerd zijn. Denk aan mechanische belasting en vermoeiing voor producten van traditionele materialen, maar ook voor composiet. Denk ook aan het voorspellen van het gedrag van gas-, vloeistofstroming en temperatuur. In de toekomst kan het nog anders. Dan wordt niet meer de geometrie getoetst op zijn omstandigheden, maar zijn die omstandigheden de input om de geometrie te genereren.


Tijd: elke beursdag 16.30 – 17.30 uur