Valk Welding laat universele oplossing voor toeleveranciers zien op TIV

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Valk Welding gaat tijdens de TIV in Hardenberg op haar stand een lasrobot op een torsievast H-vormig frame demonstreren. Met dit concept biedt Valk Welding een lasrobotinstallatie die met name voor toeleveranciers een geschikte oplossing is.

De opstelling in een H-vormig frame heeft twee tegenover elkaar geplaatste opspanstations en maakt het daarmee mogelijk op één station een werkstuk op te spannen of uit te nemen, terwijl de lasrobot op het andere station last. Stilstand als gevolg van wisseltijden worden daarmee tot een minimum gereduceerd. Verder kan de aan- en afvoer van losse componenten en gelaste werkstukken aan beide zijden van de lasrobotinstallatie plaatsvinden, wat vanuit logistiek oogpunt meer vrijheid biedt.


Een lasrobot op een vaste frameopstelling biedt het voordeel dat zowel lasrobot en besturingskast als opspantafels, manipulatoren en afscherming als complete configuratie gemonteerd en bij de eindgebruiker geplaatst kunnen worden. Dat levert niet alleen het voordeel op van een korte opbouwtijd bij de klant, maar biedt ook de mogelijkheid de cel op een later tijdstip te verplaatsen en direct weer in gebruik te nemen. Bij een interne verhuizing levert dat een behoorlijke kosten- en tijdsbesparing op.

Met de ontwikkeling van een lasrobot, gemonteerd op een torsievast H-vormig frame, was Valk Welding de eerste robotintegrator die een dergelijk concept introduceerde. Het concept dat later ook een alternatief heeft gekregen in de vorm van een E-vormig frameopstelling, is inmiddels door meerdere robotintegrators gekopieerd. Dit voorjaar leverde Valk Welding de driehonderdste lasrobotinstallatie volgens dit succesvolle concept.


De Valk Welding H-vormige frames zijn standaard leverbaar in uitvoeringen met een werklengte van 2.500 en 3.000 mm. Versies met een lineaire verplaatsing tot 6 meter zijn ook reeds geleverd (totale opspanlengte van het te lassen product 8.000 mm).

Valk Welding stand 530