Smart Welding Factory is één van de organisaties waarover elke dag in het Kennistheater op de TIV een lezing wordt gegeven. Jeroen Wevers van het LAC uit Enschede, één van de partners in Smart Welding Factory, vertelt over dit samenwerkingsverband. Verschillende lassende bedrijven werken samen om enkelstuksproductie op basis van robotlassen rendabel te maken.
Initiatiefnemers van Smart Welding Factory zijn het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), het LAC, Aebi-Schmidt Nederland (gladheidbestrijding en straatreiniging) uit Holten en Gems Metaalwerken (drukvaten) uit Vorden. Deze bedrijven hebben zich ten doel gesteld om hun uitdagingen in het robotlassen aan te pakken. Samen met een groep bedrijven zal kennis en kunde worden ontwikkeld aangaande slimme lasautomatiseringsprocessen. Er wordt in samenwerking ontwikkeld en de ontwikkelde knowhow zal onderling worden gedeeld. Zodoende is de ‘return on investment’ vele malen groter dan wanneer elke partij apart aan de slag zou gaan.
Met deze doelstelling openden de initiatiefnemers op 28 mei van dit jaar hun deuren voor geïnteresseerde bedrijven. Dat gebeurde bij Aebi-Schmidt Nederland in Holten. Een zestigtal belangstellende bedrijven kwam af op dit Gelders/Overijssels initiatief. Tot op heden heeft dat geresulteerd in tien bedrijven uit deze regio die zich hebben aangemeld om deel te nemen in Smart Welding Factory. ‘Ook bedrijven buiten deze provinciegrenzen zijn vanaf nu welkom’, zegt Wevers.
Geautomatiseerd produceren
‘Binnen Smart Welding Factory werken wij op basis van puzzelstukjes. We ontwikkelen verschillende systemen die op elkaar aan te sluiten zijn, maar niet van elkaar afhankelijk zijn. Afhankelijk van het bedrijf zullen deze waardevol of misschien niet van toepassing zijn. De gemene deler is in elk geval de motivatie om flexibel en snel geautomatiseerd te kunnen produceren op basis van robotlassen’, ziet Wevers.
Volgens het LAC-projectleider is de robot tegenwoordig in de praktijk vaak een suboptimalisatie. Wevers: ‘Dat komt doordat er met de aanschaf van een robot verschillende uitdagingen op je af komen. Deze obstakels verhinderen vaak een hoge dekkingsgraad van de robot.’ Wevers doelt daarbij bijvoorbeeld op het programmeren dat vaak veel tijd in beslag neemt. ‘Daardoor staan robots een te groot gedeelte van de tijd stil. Als we in staat zijn om dat te voorkomen, dan wordt robotlassen winstgevend bij enkelstuks productie. Met Smart Welding Factory richten we ons daarom in de basis op het creëren van een nieuw productieconcept. We zien een robot niet als een vervanging van handlassers, maar als onderdeel van een geautomatiseerd productieproces. De hard- en software die op dit moment nog niet beschikbaar zijn, zullen we binnen een aantal jaar vergaren. Dat zijn de ‘puzzelstukjes’ die we in samenwerking ontwikkelen. We praten dus niet langer over ‘het investeren in een lasrobot’, maar we hebben het over het opzetten van een doordacht geautomatiseerd productieproces.’
Offline programmeren
Een belangrijk element van een efficiënt productieproces is Automatisch Offline Programmeren. Dat is het automatisch aansturen van een robot aan de hand van een CAD-model. Wevers: ‘Als lasnaden in een model zijn aangegeven, dan is de software in staat zelf een robotprogramma te genereren. Door het drastisch verminderen van loonkosten voor het programmeren komt rendabel enkelstuks produceren een stap dichterbij.’
Wetgeving
Een andere uitdaging is de Nederlandse, Europese of Internationale wetgeving. Om daaraan te voldoen moeten lassende bedrijven steeds meer papierwerk bijhouden. Er moet volgens WPS worden gelast en lasparameters moeten worden gelogd om producten te certificeren. De bijbehorende papierwinkel wordt volledig geautomatiseerd. Dit scheelt kilo’s papier, administratieve last en misschien nog wel belangrijker; je kunt eenvoudig aan wet- en regelgeving voldoen. ‘Bijkomend voordeel is dat je dan ook een stuk kwaliteitsgarantie kunt bieden richting je klanten.’
Intelligente automatisering gaat over het slim toepassen van technische mogelijkheden. Wevers: ‘Het is daarbij van het grootste belang om verder te denken dan de praktijk van vandaag. Een robot is bijvoorbeeld tot veel meer in staat dan het ‘kopiëren’ van het handlasproces; hij kan een stuk sneller en secuurder werken dan een mens. Om echte efficiëntie te bereiken, zal je moeten uitgaan van de mogelijkheden die de techniek je biedt.
Een stuk gereedschap is pas echt een goede investering als je zijn volledige potentie zinvol benut. We kopen toch ook geen moderne computer om alleen maar wat rekensommetjes uit te rekenen? De doelstelling van een Smart Welding Factory is om kostenefficiënt van CAD-model tot gecertificeerd eindproduct te komen. Dat gaan we samen mogelijk maken.’
Oproep
Wevers roept lasbedrijven op naar de TIV te komen en aan te haken bij Smart Welding Factory. Hij zal daarover vertellen in het Kennistheater op de TIV in Hardenberg. Dat doet hij op dinsdag van 14.30 tot 14.55, op woensdag 2 september van 13.00 tot 13.25 en op donderdag 3 september van 18.30 tot 18.55 uur.