EU besluit tot antidumpingheffing Chinees en Taiwanees plat roestvaststaal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Europese Commissie heeft vorige week een definitieve antidumpingheffing opgelegd op de invoer van koudgewalst plat roestvaststaal dat komt uit China en Taiwan (Verordening 2015/1429). De heffingen bedragen respectievelijk 25,3 en 6,8 procent.

De Europese staalkoepel Eurofer begroet deze maatregel als een belangrijke winst voor de Europese roestvaststaalindustrie.De Europese Uitvoeringsverordening bevestigt hiermee grotendeels de bestaande voorlopige maatregelen en stelt definitieve antidumpingheffingen van maximaal 25,3 procent voor invoer van platte rvs producten uit China, en tot 6,8 procent op de invoer uit Taiwan. Het onderzoek dat tot deze maatregelen leidde, werd gestart in juni 2014 na een klacht van Eurofer.

Verdubbeling invoer rvs

Het onderzoek van de Commissie bevestigde dat de rvs dumping uit China en Taiwan massaal is toegenomen in de periode 2010-2013. Uit officiële gegevens blijkt dat de invoer uit China zich meer dan verdubbelde in 2014. De invoer uit de twee landen doken met meer dan 10 procent onder de prijzen van de rvs-producenten uit de EU, terwijl de schademarge nog hoger was, namelijk meer dan 20 procent.

‘China en Taiwan hebben een structurele overcapaciteit en dumpen hun rvs in de open EU-markt.  Hierdoor ondermijnen ze ernstig de winstgevendheid van de Europese producenten van roestvaststaal’, zegt Eurofer/directeur generaal Axel Eggert (foto). De nu ingestelde corrigerende heffingen zijn van cruciaal belang voor de rvs-industrie om te herstellen van de gevolgen van de Chinese en Taiwanese dumping. Een economische duurzame industrie is van vitaal belang voor de werkgelegenheid, groei en investeringen in EU’, besluit Eggert. Hij vraagt de Commissie waakzaam te blijven ten aanzien van eventuele pogingen van de Chinese en Taiwanese exporteurs de heffingen te omzeilen.



Eurofer