Snijcon kiest voor Kaltenbach straalmachine

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Snijcon heeft een Kaltenbach Sprint 1504 straalmachine aangeschaft. Het in Rhenen gevestigde bedrijf is een middelgroot staalverwerkingsbedrijf dat zich voornamelijk bezighoud met het HD-plasma en autogeen snijden van stalen platen. De klanten van Snijcon bevinden zich voornamelijk in Nederland maar ook deels in België en Duitsland.

Al sinds een aantal jaren werd er nagedacht over het uitbreiden van de werkzaamheden van het bedrijf naar het stralen van de gesneden delen. De meeste klanten van Snijcon besteedden namelijk het straalwerk al zelf uit maar kunnen nu het snijwerk, alsook het stralen van de gesneden delen, onder één dak bestellen.

Dit bespaart de eindklant uiteraard extra handling- en transportkosten. Door middel van deze nieuwe machine kan Snijcon zijn bestaande klanten een extra service aanbieden maar probeert hiermee ook nieuwe klanten aan te trekken.
Na het uitbreiden van de bestaande productiehal in 2008 leek de tijd rijp voor een extra investering voor de nieuwe straalmachine. Echter gooide de crisis op dat moment roet in het eten. Van een verwachte productieverhoging was geen sprake meer en werd men gedwongen om verdere investeringen stop te zetten. In oktober 2014 is men weer gaan kijken naar de mogelijkheid voor de investering in een straalmachine en in december 2014 is de nieuwe Kaltenbach Sprint 1504 besteld.

Stralen korte branddelen

Na een bezoek door Dick van Capelle, directeur van Snijcon, en Arjan Septer, bedrijfsleider bij Snijcon, aan de productielocatie van Kaltenbach in Hengelo, was het vertrouwen in Kaltenbach dusdanig groot dat men nog tijdens het bezoek de machine heeft besteld. De straalmachine die besteld werd is van het type Kaltenbach Sprint 1504. Deze machine is uitgevoerd met vier turbines met elk 11kW vermogen. Hiermee wordt een straalresultaat van BSA2,5 (volgens ISO 8501-1) behaald.
 De machine is echter geen standaard uitvoering maar is uitgerust met een extreem korte rolafstand in de toe- en afvoerrollenbaan en de machine zelf. Hierdoor is de machine extreem geschikt voor het doorvoeren en stralen van zeer korte branddelen (foto). Delen met een minimum lengte van 600 mm en een minimum gewicht van 50kg kunnen probleemloos door de machine gevoerd worden. Door deze optie is Snijcon zeer flexibel in het stralen van verschillende branddelen die bijna direct van de plasma snijtafels naar de straalmachine vervoerd worden.

De machine is uitgevoerd met een toe- en afvoerrollenbaan met een lengte van zes meter om de branddelen naar en van de machine te transporteren. In overleg met Kaltenbach is de machine echter dusdanig in de productiehal gepositioneerd dat een eventuele verlenging van de rollenbaan mogelijk is en daarmee toekomstig ook platen met een standaardlengte van twaalf meter verwerkt kunnen worden.

Borstel-/afblaas systeem

De straalmachine is verder uitgerust met een borstel-/afblaas systeem om de gestraalde delen te ontdoen van straalmiddel en een opvangtrechter achter de machine om straalmiddel op te vangen in situaties wanneer het borstel-/afblaas systeem niet gebruikt kan worden.
De verwachte beginproductie is inmiddels ruimschoots overschreden en op dit moment is Snijcon bezig om het gebruik van de straalmachine verder uit te bouwen en de productie te verhogen.

Kaltenbach

Kaltenbach GmbH + Co. KG is in 1887 door Julius Kaltenbach opgericht. Het bedrijf, gevestigd in het Duitse Lörrach, is een leidende producent van machines voor de verwerking van staal-, aluminium en andere NE-metalen. Kaltenbach is internationaal vertegenwoordigd, met twee andere productie locaties in Europa, negen internationale verkoopkantoren en wereldwijd officiële vertegenwoordigingen in 42 landen. In 2009 nam Kaltenbach de Gietart Machinefabriek in Hengelo over, en breidde het product portfolio uit met de specialisaties stralen en conserveren.

Snijcon
Kaltenbach