Eindhovense uitvinding maakt volledige PET-recycling mogelijk

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het Eindhovense chemiebedrijf Ioniqa Technologies krijgt 2.5 miljoen euro financiering van Chemelot Ventures en andere investeerders. Ioniqa, een spin-off van de TU Eindhoven, gaat met dit geld zijn uitvinding opschalen waarmee gekleurd PET (polyethyleentereftalaat) volledig en betaalbaar kan worden gerecycled. Kleurloos PET kon al volledig hergebruikt worden, maar het grootste deel van de wereldwijde PET-productie van 50 miljoen ton, is gekleurd en daarvan verdwijnt een groot deel na gebruik in de verbrandingsoven. Daar kan nu verandering in komen.

Het Eindhovense bedrijf gaat nu een demonstratiefabriek bouwen met een capaciteit van 10 kiloton per jaar, om van laboratoriumomgeving naar productieschaal te gaan. In 2017 moet de installatie volledig operationeel zijn. Daarna wil het bedrijf licenties voor het gebruik van zijn gepatenteerde technologie gaan verkopen aan grote chemiebedrijven en multinationals.

Eindeloos hergebruik

Ioniqa-directeur Tonnis Hooghoudt: “We hebben als enige partij wereldwijd het proces in handen om kleuren uit PET-plastic te halen op een energie- en kostenefficiënte manier. Daarmee ligt de weg open voor een volledig circulaire PET-kringloop, waarbij PET eindeloos wordt hergebruikt. Dat biedt grote voordelen voor zowel de verpakkingsindustrie als voor het milieu.” Volgens Hooghoudt is er veel interesse vanuit de chemiereuzen, vooral doordat multinationals die veel PET afnemen, een groeiend belang hebben in ‘groene’ consumentenproducten. PET wordt vooral gebruikt in verpakkingen van voedsel en producten, in textiel, en in flessen.

Ioniqa gebruikt hiervoor ‘slimme’ magnetische vloeistoffen, die zo zijn ontworpen dat ze een functie kunnen uitvoeren. Door de combinatie van dit soort vloeistoffen en magnetisme breekt het bedrijf PET-afval af en haalt de kleuren eruit. Vervolgens maakt Ioniqa hieruit zuivere, kleurloze basisgrondstof voor nieuw PET. Dit basismateriaal is kwalitatief identiek aan PET uit aardolie, wat de gangbare grondstof is. En het kost hetzelfde, of, afhankelijk van de olieprijs, minder.

Economisch levensvatbaar

Momenteel verdwijnen jaarlijks nog miljoenen tonnen aan gekleurd PET na gebruik in de verbrandingsoven, of het wordt ‘gedowncycled’ naar laagwaardiger toepassingen. De Ioniqatechnologie biedt een economisch levensvatbare oplossing om deze berg aan plasticafval te verkleinen. Daarnaast zal brede introductie ervan de prijs van PET-grondstof stabiliseren, doordat de invloed van fluctuerende olieprijzen afneemt.

Ioniqa Technologies werkt voor de technologieontwikkeling samen met de groep van TU/e-hoogleraar Nico Sommerdijk. Het richt zich op de  ontwikkeling van slimme magnetische materialen, en magnetische scheidingsprocessen. Het bedrijf is gehuisvest op het TU/e Science Park.