ING: krimp slaat weer toe in de bouwsector

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Voor 2012 verwacht ING Economisch Bureau een lichte krimp van de bouwproductie van 2 procent. Door de vastgelopen woningmarkt worden er minder nieuwbouwwoningen verkocht.

Bedrijven zien door de verwachte recessie in 2012 hun omzetten dalen en stellen investeringen in nieuwe bedrijfsgebouwen uit omdat zij de extra capaciteit niet nodig hebben of de financiële middelen hier niet meer voor hebben. De enige deelsector in de bouw die aan de recessie ontkomt, is de renovatiemarkt.

In 2011 groeide de bouwproductie naar verwachting met 3,8 procent. Weerseffecten en de verlaagde btw op arbeidsloon waren de belangrijkste factoren die hierop van invloed waren. Het herstel van de bouwsector gaat met vallen en opstaan. De opnieuw opgelaaide economische tegenwind zorgt er voor dat in 2012 de bouwproductie naar verwachting met ongeveer 2 procent daalt.

Orderboeken

De krimp van de bouwproductie zal zoals het er nu naar uit ziet niet zo groot zijn als in 2009 en 2010. Orderboeken zijn het afgelopen half jaar namelijk maar beperkt gedaald. Niet alleen de orderboeken zijn de afgelopen maanden verslechterd in de bouw. Meerdere indicatoren geven aan dat het beeld voor de bouwsector verslechterd is ten opzichte van een half jaar geleden.

Nieuwbouw

Het is vooral de nieuwbouw die ook in 2012 de klappen in de bouw zal moeten opvangen. Deze sector is veel conjunctuurgevoeliger dan de onderhoudssector. Na een opleving begin 2011 is in de tweede helft van vorig jaar het aantal woningverkopen dan ook weer flink gedaald. Omdat nieuwbouwwoningen vaak eerst worden verkocht voordat ze gebouwd worden gaat ING economisch Bureau daarom uit van een dalende woningbouwproductie in 2012 en zullen er naar verwachting 55.000 woningen worden afgebouwd ten opzichte circa 62.000 in 2011.

Alle nieuwbouwsectoren hebben in 2011 een licht herstel laten zien. In de woningbouw liggen de investeringen echter eind 2011 op een niveau dat te vergelijken is met het volume van 15 jaar geleden in 1996. De terugval in investeringen in infrastructuur en bedrijfsgebouwen is minder extreem maar ook hier zal het herstel de komende jaren beperkt zijn door de gematigde economische verwachtingen en overheidsbezuinigingen.

Verbouw en onderhoud

De verbouw- en onderhoudssector kan zich voor een groot gedeelte onttrekken aan economische tegenwind. De sector laat altijd een stabiele ontwikkeling zien en werd in 2011 extra gestimuleerd door de tijdelijke verlaging van de btw op arbeid. Ondanks de economische recessie in 2012 verwacht ING Economisch Bureau daarom dat de onderhoudssector dit jaar niet krimpt maar stabiliseert.

Renovatie

In de renovatiemarkt zijn vooral veel kleine bouwbedrijven actief. In deze markt worden werkzaamheden vooral verkregen door mond-op-mond reclame. Ook hier neemt, net als in de detailhandel, het marktaandeel van het online kanaal toe. Steeds vaker plaatsen particulieren hun klusopdrachten op internet waar vakmannen dan via openbare aanbesteding op de opdrachten kunnen bieden.