Europese staalindustrie klaagt over Chinese dumping bekleed staal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Europese Steel Association Eurofer heeft bij de Europese Commissie een nieuwe klacht ingediend tegen de import van goedkoop Chinees staal. Het gaat hier met name om bekleed staal.

Volgens de associatie verkoopt China zijn voorgelakt gegalvaniseerd staal (duplexsysteem) en kunststof beklede plaat op de Europese markt tegen dumpprijzen.

Subsidies

‘Dat China momenteel zo’n 50 procent van de wereldwijde staalproductie vertegenwoordigd, is geen resultaat van vrije concurrentie, maar van grootschalige subsidies’, hekelt Eurofer-directeur-generaal Gordon Moffat de Chinezen. Hij beschuldigt de Chinese regering en de lokale autoriteiten van grootschalige subsidiëring en spreekt van ‘deloyale concurrentie’. Hiermee financiert de Chinese overheid dus overcapaciteit.

Extra klacht

Deze nieuwe klacht is een aanvulling op een eerdere klacht die Eurofer op 25 november 2011 heeft neergelegd bij de Europese Commissie. Die heeft nu 45 dagen om te beslissen of er voldoende elementen zijn aangedragen om een onderzoek te starten.

Eurofer vertegenwoordigd 23 EU-lidstaten met 500 staalproducenten/-verwerkers, die 200 miljoen ton staal en 190 miljard euro per jaar omzeten.