Zestien werknemers Van Leeuwen Houtskeletbouw op straat na faillissement

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Van Leeuwen Houtskeletbouw Alphen is 3 januari failliet verklaard. Voor de zestien werknemers van het bedrijf in houtskeletbouw is ontslag aangevraagd.

Van Leeuwen heeft de laatste drie jaar naar eigen zeggen forse verliezen geleden als gevolg van de economische crisis. Dat heeft het Alphense bedrijf, dat houten prefab-elementen voor nieuwbouwprojecten maakt, uiteindelijk de kop gekost. FNV Bouw vermoedt echter dat er meer redenen zijn voor het faillissement dan alleen de slechte economische situatie. De bond pleit daarom voor een onderzoek, zodat de onderste steen boven komt.

Ziekteverzuim en Bouw-cao

Van Leeuwen Houtskeletbouw noemt in verklaringen van de directie vier specifieke redenen waardoor het bedrijf ten onder is gegaan. Zo konden concurrenten tegen lagere kosten werken, ondervond het bedrijf nadeel door de gebondenheid aan de Bouw-cao, had het te kampen met hoog ziekteverzuim en was de ligging van de vestigingsplaats met opslagcapaciteit niet optimaal. Directeur Robin van Leeuwen zag alles bij elkaar geen andere uitweg dan de handdoek in de ring te gooien.

Faillissementsaanvraag

In het najaar van 2011 probeerde Van Leeuwen via de UWV-ontslagprocedure zestien werknemers te ontslaan. In eersre instantie werd de aanvraag gehonoreerd, maar de eindverantwoordelijke bij het UWV weigerde de ontslagvergunning. Eind december kregen de werknemers een brief op de mat waarin de werkgever aankondigde tot de faillissementsaanvraag over te gaan.