Renishaw demonstreert additive manufacturing van complexe metaaldelen op RapidPRo

Grote spelers uit de verspanende industrie hebben zich inmiddels ook begeven op de markt voor additive manufacturing: Renishaw, bekend van de
meetsystemen voor precisiebewerken, is hier één van. Renishaw is een van de exposanten op RapidPro op 25 en 26 januri in Veldhoven.

Renishaw heeft MTT Investments Ltd overgenomen. Dit bedrijf ontwikkelt en bouwt machines voor selectief lasersmelten (SLM). ‘Deze technologie is meer dan rijp voor medische toepassing, zoals de productie van kronen, bruggen, implantaatbruggen en heupimplantaten’, zegt Philippe Reinders Folmer, directeur van Renishaw Benelux. Dergelijke high end machines hebben hun prijskaartje, maar daar staan de specifieke voordelen tegenover, zoals de zeer hoge nauwkeurigheid en het feit dat de materiaaleigenschappen dicht in de buurt komen van het volmateriaal. Philippe Reinders Folmer: ‘Dankzij de SLM-technologie komt deze manier van produceren uit het veld van prototypes en breekt door naar de feitelijke productie.’ Met de technologie van Renishaw kun je complexe technische producten in één keer maken, terwijl die nu vaak zijn samengesteld uit meerdere onderdelen die vaak verschillende bewerkingen moeten ondergaan. ‘We maken hiermee de producten uit minder materiaal, met minder afval en ze worden lichter.’ Renishaw is ook een van de exposanten op RapidPro.

Traditionele klanten

Robin Weston, bij Renishaw verantwoordelijk voor de marketing van de 3D-printmachines, ziet de technologie binnen vijf jaar gemeengoed worden in de maakindustrie. ‘En dan zijn het de traditionele Renishaw-klanten die deze machines kopen’, verwacht hij. Ook hij zegt dat de nieuwe technieken die momenteel ontwikkeld worden de doorbraak in de maakindustrie gaan bevorderen. Renishaw werkt onder meer aan een technologie waarbij het materiaal wordt opgespoten via een nozzle, waardoor je nauwkeurigere componenten kunt maken.