Wat doen we: handpolijsten, robotpolijsten of laserpolijsten

Polijsten kun je op meerdere manieren doen. Dat was goed te zien op EuroMold, begin december vorig jaar. Drie technieken werden als noviteit getoond. Oordeel zelf welke het meest aanspreekt en de meeste toekomst heeft.

Misschien niet helemaal eerlijk de vergelijking, maar toch. Het Zweedse Svensk Industrigravyr demonstreerde in Frankfurt het aanbrengen van structuren op matrijsoppervlakken, bijvoorbeeld om het spuitgietdeel een leer-look te geven. Met foto-etsen wordt deze structuur in het oppervlak gebracht, tot een resolutie van 1.200 dpi. Daarna volgt het manueel polijsten, totdat de gewenste glans is bereikt. Spiegelglas nodig? Geen probleem voor de Zweden. Ze zijn trots op hun handwerk.

De robot doet de job

Polijstmethode van de toekomst volgens de onderzoekers van het Fraunhofer IPT in Aken: robotpolijsten. Een intelligente besturing zorgt ervoor dat de robot net zolang polijst totdat het oppervlak voldoet aan de gewenste kwaliteitseisen. Gangbare oppervlaktedefecten zijn in een databank ondergebracht (samen met de Zweedse universiteit van Halmstad). Op basis van de CAD-file herkent de robot deze fouten en polijst ze weg. Deze oplossing moet vooral voor een constante kwaliteit zorgen en lagere loonkosten.

Het materiaal doet het

Het Fraunhofer ILT (ook in Aken, de buren van het IPT), machinebouwer Arnold en S&F Systemtechnik zoeken de oplossing in een heel andere richting. Laserlicht – via een scanner geprojecteerd op het werkstuk – smelt een heel dunne laag aan het oppervlak van de matrijs (20 tot 100 µm). De oppervlaktespanning die dan in het materiaal is, zorgt bij het afkoelen voor een glad effect. Hiermee haalt men een nauwkeurigheid van 0,1 tot 0,4 µm. Nog niet de waarden die de Zweedse vakman met het manueel polijsten haalt, maar dat is een kwestie van doorontwikkelen, menen de Duitse onderzoekers. De laserpolijstmachine is, zo liet een zegsman van Arnold op EuroMold weten, direct beschikbaar voor sales. De techniek is namelijk voldoende uitontwikkeld om te worden toegepast. Prijskaartje: vanaf 350.000 euro.

Svensk Industrigravyr  

S&F Systemtechnik  

Fraunhofer ILT
Fraunhofer IPT

EuroMold