Romazo lanceert nieuwe label ‘HR Zonwering’

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Vorige week is in het gebouw van de Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein het label ‘HR Zonwering’ gelanceerd. Ruim 170 genodigden waren bij deze wereldprimeur aanwezig.

HR Zonwering kent veel voordelen met energiebesparing als uitgangspunt. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat automatische regeling van HR Zonwering zeer effectief is voor energiebesparing, waarbij tot 10 procent bespaard kan worden op de EPC van een gebouw.

HR Zonwering zelf zegt niets over de fysieke eigenschappen van het product, maar het gaat om het warmtewerend effect dat het gelabelde product heeft. HR Zonwering identificeert alle soorten functionele automatische geregelde zonwering die een genormeerde directe invloed hebben op beperking van warmtetoetreding.

Romazo

Martin Straver, branchemanager van Romazo, startte de lancering met een inleiding over HR Zonwering. Later volgden presentaties van Leo Bakker van TNO Delft over het recente kennisoverdrachtproject en Wouter Beck van Hunter Douglas die de techniek achter het HR zonweringlabel toelichtte.

TNO-rapport

Speciale gast en SP Kamerlid Paulus Jansen beschreef de HR Zonwering als een prachtig energiebesparend concept dat gouden kansen biedt. Hij kreeg als eerste het nieuwe TNO-rapport ‘Energiegebruik, comfort en zonwering’ uitgereikt, dat aantoont dat automatisch geregelde zonwering tot veel betere resultaten leidt.

Met de presentatie van het TNO kennisoverdrachtproject en de aanwezigheid van SKG, die de certificering van HR Zonwering verzorgt, was de middag compleet.