Refitech ontwikkelt carbon fiber horlogekast voor astronaut Kuipers

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Andre Kuipers draagt momenteel in de ruimte een R.O.1. SPACE horloge van Roland Oostwegel. Refitech Composites ontwikkelde de unieke horlogekast, gemaakt uit carbon fiber.

De Nederlandse ESA astronaut André Kuipers en horlogebouwer Roland Oostwegel ontmoetten elkaar in 2010. Toen werd het idee geboren om een horloge te ontwikkelen dat specifiek geschikt was voor gebruik in de ruimte.

Gedurende zijn missie had André Kuipers, zoals veel astronauten, het idee dat zijn gevoel voor tijd langzaam vervaagde. Een horloge met een dag- en weekteller zou dit effect kunnen helpen bestrijden. Echter zo’n horloge bestond nog niet.

Shock-System

Daarom besloot Roland Oostwegel de uitdaging aan te nemen om een horloge te ontwikkelen dat geschikt was voor gebruik in de ruimte. Het resultaat is de R.O.1 SPACE, voorzien van het innovatieve en gepatenteerde R.O.1 Shock-System met een speciaal voor Kuipers ontwikkelde dag- en weekteller.

Innovatieve carbon fiber horlogekast

Om een minimaal gewicht te realiseren koos Oostwegel voor een carbon fiber horlogekast. Refitech ontwikkelde een  productiemethode om de kast in serie te kunnen maken met de precisie van een uurwerk. Het werd een uniek project, waarin Refitech aantoont, dat het zeer goed mogelijk is om voor dergelijke fijne en kleine componenten carbon fiber als materiaal in te zetten. Het horloge is in aangepaste vorm ook beschikbaar voor niet-astronauten.

Er zijn verschillende uitvoeringen leverbaar, alle in gelimiteerde oplage van 53 stuks.