Gloednieuwe verbindingstechniek: elektromagnetisch pulskrimpen

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Een kracht waarmee een kilo metaal 30 kilometer de lucht in kan worden geschoten. Dit is de enorme kracht die vrijkomt bij een innovatieve verbindingstechniek die binnen afzienbare tijd zal worden toegepast door Tubeworkx. Het gaat hier om het elektromagnetisch pulskrimpen.

‘We hebben hiervoor recent een nieuwe bv opgericht. Onder de naam Pulseform zullen we deze verbindingstechniek in de markt gaan zetten’, vertelt directeur-eigenaar Dieks Prenger. Samen met mede directeur-eigenaar Marc ter Horst en Jeroen Rondeel, directeur van Metaalperswerk van de Wetering en partner bij Holland Innovative, is Pulseform op 1 februari gestart.

   

Lassen en solderen

Eén van de kernactiviteiten van Tubeworkx  is het maken van leidingen voor cv-ketels. Het bedrijf bewerkt hiervoor buizen tot complexe eindproducten. De verbindingstechnieken die worden gebruikt, zijn lassen en solderen. Solderen wordt zowel handmatig als in een automaat uitgevoerd. ‘Als bedrijf ben je continu op zoek naar nieuwe vormen van verbindingen. Wat hierbij speelt, is dat je verder moet kijken dan de huidige markten en mogelijkheden.’