Havenbedrijf Rotterdam blij met nieuwe waterstoffabriek Air Products

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het Havenbedrijf Rotterdam is blij met de opening van de nieuwe waterstoffabriek van Air Products in de Botlek. ‘Waterstof is nodig bij de productie van schonere, laagzwavelige brandstoffen. De nieuwe fabriek is groter en efficiënter en levert een bijdrage aan de verdere modernisering en verduurzaming van het Rotterdamse industriecomplex’, aldus Hans Smits, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam.

Waterstof kent verschillende toepassingen. Een belangrijke op dit moment is dat waterstof nodig is voor het ontzwavelen van brandstoffen. Door strengere milieueisen investeren olieconcerns veel in schonere productieprocessen.

De schonere brandstoffen zorgen ervoor dat de uitstoot van zwaveldioxide door bijvoorbeeld auto- en scheepsmotoren omlaag gaat. Daarnaast is waterstof een belangrijke grondstof voor de chemische industrie. Tot slot wordt het door velen gezien als brandstof van de toekomst.

ExxonMobil

De nu geopende waterstoffabriek kostte ongeveer 200 miljoen euro en is in de zeer korte tijd van anderhalf jaar gebouwd. De fabriek staat op het terrein van de raffinaderij van ExxonMobil in de Botlek, maar kan per pijpleiding ook waterstof aan andere bedrijven in het havengebied leveren.

Korte productieketens

De Air Products fabriek gebruikt grondstoffen afkomstig van ExxonMobil en levert naast waterstof ook stoom aan de raffinaderij. Daarmee is het een goed voorbeeld van co-siting: door bedrijven die elkaars grondstoffen of producten nodig hebben dicht bij elkaar te huisvesten zijn productieketens kort en efficiënt en is de leveringszekerheid groot.

Capture ready

De nu geopende waterstoffabriek produceert 50 procent meer waterstof dan de oudere fabriek van Air Products in Pernis die hiermee vervangen wordt. De nieuwe fabriek produceert de waterstof zo’n 15 procent energie-efficiënter en is bovendien ‘capture ready’. Dat wil zeggen dat een unit voor het afvangen van CO2 relatief eenvoudig kan worden toegevoegd aan de fabriek.

Naast Air Products produceert ook Air Liquide in Rotterdam op grote schaal waterstof.