Producenten en leveranciers afvalbakken slaan handen ineen bij terugdringen zwerfafval

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De sectie ‘Afvalbakken’ van de Vereniging Straatmeubilair wil een belangrijke rol spelen in het terugdringen van zwerfafval. Zij bundelen nu de krachten in een eigen sectie binnen de Vereniging Straatmeubilair om een betere gesprekspartner te zijn voor ministeries, provinciale en gemeentelijke overheden, afvalinzamelaars en –verwerkers.

Aan welke eisen moeten afvalbakken voldoen? Hoe voorkom je dat mensen hun afval op straat gooien? Over deze vragen denken producenten en leveranciers van afvalbakken voor de openbare ruimte graag mee.

‘Geld zit in de afvalbak’, aldus John van Vilsteren, voorzitter van de sectie afvalbakken binnen de vereniging straatmeubilair. Met deze woorden onderstreept hij het belang van de inzet van (meer) afvalbakken om de maatschappelijk kosten van het voorkomen, opruimen en verwerken van zwerfafval terug te dringen.

Meer afvalbakken

Het plaatsen van meer afvalbakken kan vooral de gemeenten winst opleveren; het dringt hiermee niet alleen het zwerfafval terug, dat leidt tot een schonere omgeving en openbare ruimten, maar draagt tevens bij aan de mate van veiligheid.

De leden van de Vereniging Straatmeubilair, producenten en leveranciers van afvalbakken voor de openbare ruimte, vertegenwoordigen 80 procent van de Nederlandse markt in afvalbakken.

Vereniging Straatmeubilair

De vereniging Straatmeubilair is de branchevereniging op het gebied van straatmeubilair en behartigt de collectieve branchespecifieke belangen van de aangesloten leden. Naast de belangenbehartiging wil de vereniging zich richten op het verzamelen en uitwisselen van kennis op het gebied van straatmeubilair. Onder straatmeubilair wordt onder andere verstaan: openbare verlichting, fietsparkeervoorzieningen, park en straatmeubels, abri’s, reclamezuilen, boomroosters en hekken.