Cecimo’s Blue Competence is meer dan alleen energiebesparing

De Europese machinebouwers willen dat het thema energie op het lijstje van criteria komt die meespelen in de keuze voor een bepaalde machine. Nu CECIMO het van oorsprong Duitse Blue Competence initiatief naar een Europees niveau tilt, ontstaat er een platform om dit te realiseren.

Wat betekent Blue Competence? Alle Europese machinefabrikanten kunnen zich aansluiten bij het Blue Competence initiatief van Cecimo. Ze kunnen dat pas als ze door een audit heen komen. Daarbij worden de fabrikanten op acht aspecten beoordeeld.

Denk hierbij aan zaken als voert men een actief duurzaamheidsbeleid, maakt duurzaamheid deel uit van het management systeem etc. Scoren bedrijven voldoende punten, dan moeten ze om mee te mogen doen nog aan een tweede voorwaarde voldoen. Ze dienen minstens drie concrete doelen te kiezen, bijvoorbeeld terugdringen van warmte-ontwikkeling, vermindering van de te bewegen massa, energie-efficiente componenten inzetten etc. Ze moeten dit met documenten onderbouwen.

Meer promotie

Het Europees platform dat Cecimo nu lanceert, schept kansen om veel meer aan promotie te doen en het bewustzijn bij gebruikers van deze gereedschapmachines te vergroten. ‘We kunnen de waardeketen nu laten zien hoe onze machines bijdragen aan duurzaamheid’, zegt Geerts. Dat is nodig, constateert Willi Nef, vice president van Tornos. Het Zwitserse bedrijf heeft zich vorig jaar als een van de eerste buiten Duitsland al aangesloten bij het Blue Competence initiatief van de Duitse VDW.

14 jaar al

Ere wie ere toekomt. Lieven Louagie, sales manager Benelux van Prima Power, was onlangs een van de eersten die spontaan in een gesprek het thema energie-efficiency aansneed. Hij merkt dat zijn klanten niet meer naar de kostprijs van de machine kijken, maar veel meer naar de kostprijs van het product en de kwaliteit waarmee je het kunt maken. Precies wat world class manufacturing, het thema van de komende Techni-Show (13 tot en met 16 maart in Utrecht), mede beoogt.

‘Men is zich er bewust van dat de kwaliteit en de efficiency bepalen of het werk hier blijft’, zegt Lieven Louagie. ‘En ik merk dat milieu een thema wordt. Zowel uit het oogpunt van imago als de kostprijs van de producten.’ Finn Power, vorig jaar met het Italiaanse Prima Industries samengegaan in Prima Power, is een van de pioniers als het om energiebesparing gaat.

De besparingen

Tijdens de officiële lancering van het Blue Competence Machine Tools initiatief in Brussel, presenteerden vier bedrijven resultaten van energiebesparingen die zij nu al hebben gerealiseerd op hun machines. Prima Power bespaart met de nieuwe servo elektrische schaar Genius in een tweeploegendienst 102.000 kWh elektriciteit, in vergelijking met een oudere hydraulische schaar uit deze reeks. Dat is voldoende om 7 woningen in Finland elk jaar van elektriciteit te voorzien. Besparingen bij een Finse elektriciteitsprijs van 0,20 euro / kWh: 20.000 euro per jaar.


In Duitsland liggen de tarieven voor stroom beduidend lager. Niles rekent in het voorbeeld dat men in Brussel toonde met 9 eurocent per kWh electriciteit. Door op de pomp van het koelsmeersysteem een frequentieregelaar te plaatsen, bespaart men al 3.232 kWh elektriciteit (4.800 uur productie per jaar), wat een besparing van 2.155 euro oplevert. Door de koeling te optimaliseren, kun je nog eens ruim 2.000 euro besparen. StarragHeckert komt tot een halvering van de geïnstalleerde koelcapaciteit door de machinecomponenten te optimaliseren.

En de Zwitserse fabrikant van draaibanken Tornos blijkt al sinds de jaren negentig een functie in de besturing van de EvoDECO machines te hebben, waarmee je zo zeven procent van het energieverbruik bespaart. Deze functie optimaliseert automatisch de snelheid waarmee gereedschappen uit het magazijn worden gehaald om klaargezet te worden voor de gereedschapwissel. Het algoritme houdt hierbij rekening met het feit dat de cyclustijd niet langer mag worden maar de beweging wel zo min mogelijk energie mag kosten.

Meer over Blue Competence van Cecimo

Cecimo is het overkoepelend orgaan  van de Europese machine en gereedschapen industrie. Nederland wordt vertegenwoordigd door  de sectie VIMAG van de Federatie Productie Technologie (FPT).