Assetvisie Metaal ING Economisch Bureau: Metaaalsector nog kwetsbaar

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Nederlandse metaalsector staat onder druk door de tweede recessie in vier jaar tijd en de structuur van de markt. Na twee jaren van forse productiegroei zal de metaalsector in 2012 met een krimp van 2 procent te maken krijgen, schrijft ING Economisch Bureau in zijn op 1 maart uitgegeven Assetvisie Metaal.

De Nederlandse metaalbewerkende industrie kent een breed palet aan afnemers. In 2010 bedroeg de productie 17,8 miljard euro: binnenlandse markt 12,7 miljard en export 5,1 miljard euro. Ongeveer een derde van de productie is bestemd voor de maakindustrie (machinebouw, transportmiddelenindustrie, elektrotechnische industrie), waarbinnen de machinebouw de grootste afnemer is. De Assetvisie Metaal concentreert zich op de metaalbewerkende industrie als toeleverancier van de maakindustrie.

Export

Van de export (29 procent) blijft 83 procent van de metaalexport binnen EU. Dit grote aandeel vormt een kwetsbaarheid voor de metaalsector omdat de groeivooruitzichten voor de EU op zijn best matig zijn. Duitsland is de exportbestemming voor één derde van de metaalproducten. De Duitse maakindustrie biedt

voor de Nederlandse metaalsector nog groeimogelijkheden.

‘Met name de fragmentatie van de metaalmarkt en de binnenlandse afzetfocus maakt de sector kwetsbaar. Een gemiddeld metaalbedrijf heeft minder dan 10 mensen in dienst en produceert voor ruim 2 miljoen euro, tegen 17 mensen en bijna 6 miljoen euro productie voor een gemiddeld industrieel bedrijf in Nederland.

Fragmentatie

In een sector met ruim 8.600 bedrijven is onderscheidend vermogen geen vanzelfsprekendheid. Met name de groep zogeheten jobbers is kwetsbaar. Veel metaalbedrijven zijn, als (indirecte) toeleverancier aan een OEM-er, relatiegericht. Een procesfocus is echter nodig om succesvol te blijven. Niet ten koste van de relatie, maar ter versterking van de relatie. Verdere automatisering is hierin essentieel. Manarme en 24/7 productie vergt meer van het machinepark, wat kansen biedt voor machinefabrikanten tot onderscheid op het gebied van machinemogelijkheden, betrouwbaarheid en onderhoud. Van de metaalbewerker vraagt procesoptimalisatie om niet langer de machine centraal te stellen, maar juist het beheersen van de supply chain en de interne processen’, aldus het Economisch Bureau.

Nieuwe machines

De Nederlandse metaalbewerkende industrie investeerde in 2011 naar schatting bijna 300 miljoen euro in nieuwe machines: 41 procent uitbreidingsinvesteringen, 37 procent vervangingsinvesteringen en 18 procent efficiencyverhoging. Bewerkingsmachines winnen steeds iets aan snelheid, nauwkeurigheid en zuinigheid. Met name dat laatste element krijgt de laatste jaren meer aandacht. Niet alleen bespaart dit energiekosten (30% besparing scheelt een gemiddeld metaalbedrijf 0,4% marge), ook passen energiezuinige machines in een ‘duurzame’ uitstraling van een bedrijf.

Naast de betere prestaties van nieuwe machines op het vlak van snelheid en nauwkeurigheid neemt ook de functionaliteit van machines toe. Zeker bij precisie-onderdelen is het noodzakelijk een object zo min mogelijk te verplaatsen om afwijkingen, hoe minimaal ook, te voorkomen. Tegenover de toegenomen complexiteit van de technische kant van de machines, staat een duidelijke ontwikkeling naar eenvoudigere bediening van de machine. Sommige machinefabrikanten, onder andere Hurco en Style, zoeken nadrukkelijk het onderscheidend vermogen in eenvoudiger bediening.

Assetvisie ING:

 ING Assetvisie Metaal -Tijd voor strategische keuzes maart 2012.