Werkgevers en bonden akkoord over nieuwe cao Houthandel tot eind 2013

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De vakbonden hebben vorige week ingestemd met het eindbod van werkgevers voor de nieuwe cao Houthandel. Dit betekent dat de nieuwe cao een feit is. De looptijd is van 1 januari 2012 tot 31 december 2013.

De nieuwe cao Houthandel voorziet in een loonsverhoging van 1,2 procent per 1 juli 2012 en een loonsverhoging van 2,0 procent per 1 januari 2013. Daarbij komen eenmalige uitkeringen van 250 euro op 1 mei 2012 en op 1 mei 2013 voor iedereen die op die datum in dienst is (parttimers naar rato).

Verder is een budget beschikbaar voor scholing en behoud van werkgelegenheid en werkzekerheid. Dat bedraagt 500 duizend euro per jaar via het Hout Opleidingscentrum (HOC) gedurende de looptijd van deze cao. Werknemers hebben de mogelijkheid om uit dit budget hun kennis te verhogen of certificaten te halen voor in de praktijk op gebouwde kennis (EVC-trajecten). Ook kan uit dit budget om-, her- of bijscholing worden betaald van werknemers die met ontslag bedreigd worden of al zijn ontslagen.

Pensioenen

De werkgevers hebben vanaf het eerste begin aangegeven door de slechte economische omstandigheden geen enkele ruimte te hebben voor verhoging van de loonkostenverhoging.

De pensioenregeling wordt voor het jaar 2012 versoberd. De premie blijft hetzelfde, maar voor 2012 wordt de pensioenopbouw verlaagd van 2,05 procent naar 1,9 procent. Het nabestaandenpensioen wordt voor 2012 omgezet van kapitaalopbouw naar risicobasis. Dit heeft geen invloed op de eerder opgebouwde aanspraken.

De pensioenregeling is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden en is een belangrijk onderwerp geweest in deze cao-onderhandelingen. Als er niet wordt ingestemd met deze versobering voor het jaar 2012, moet vanwege de financiële situatie van het pensioenfonds de pensioenpremie omhoog van 26,3 procent naar 31 procent van de pensioengrondslag.