Jury Techni-Show Innovatie Awards kiest voor procesbeheersing

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De vakjury van de Techni-Show Innovatie Awards heeft dit jaar nadrukkelijk gekozen voor het thema procesbeheersing. GF AgieCharmilles heeft met het ITM-gereedschapcontrolesysteem platina gewonnen; Renishaw met de Equator goud en Amada met de afkantpers met gereedschapwisselaar zilver.

Alle drie deze winnende inzendingen sluiten naadloos aan op het beursthema world class manufacturing en de trend om hoognauwkeurige onderdelen zo manarm als mogelijk te maken. Daarvoor is een absolute procesbeheersing noodzakelijk. GF AgieCharmilles, de winnaar van de platina award, laat in het vijfassige bewerkingscentrum HSM 400 ULP zien dat je alleen supernauwkeurig kunt werken als je tot in het laatste details het proces bewaakt. In deze machine is een optische camera ingebouwd die tijdens het draaien in de spil de gereedschappen meet en controleert met de oorspronkelijke opname.

Werkstuk meten

Renishaw speelt met de Equator in op de vraag naar zero defect productie. Met deze meetopstelling kun je in de werkplaats heel snel de werkstukken controleren of ze binnen de specs vallen of niet. Met name de snelheid waarmee je deze metingen verricht was voor de jury mede aanleiding om de gouden award toe te kennen.

Kleine series zetwerk automatiseren

Amada heeft de zilveren award gewonnen met een afkantpers die automatisch de zetgereedschappen wisselt. Hiermee kun je de voor Nederland typisch kleine series zetwerk automatiseren. Amada verschuift met deze kantbank de intelligentie voor een deel naar de werkvoorbereiding.

De andere genomineerden voor de Techni-Show Innovatie Awards zijn: Robomotive met de Humanoïde robot met 3D bin picking, Dymato met de draadvonkmachine Mitsubishi NA1200 Essence, Gibas met het bewerkingscentrum Fehlmann Picomax 56 TOP, Nikon met de digitale laserscanner LC15Dx, Resato met de Bevelling Cutting Head, Safan met de operator hulp en Valk Welding met de 3D Free Shape Welding Solution 

Publieksprijs

De publieksprijs van de Techni-Show Innovatie Awards is gewonnen door Valk Welding met de 3D Free Shape Welding Solution. Een bijzondere automatiseringsoplossing van een 3D-lasproces waarvan de meeste vormen van het laswerkstuk maar éénmalig voorkomen. De vakbeurs Techni-Show 2012 duurt nog tot en met 16 maart 2012 in de Jaarbeurs Utrecht.