Aeson is de verbinding in kunststof op ESEF 2012 met nieuw modulair werkstation

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Ultrasoon lassen, maar dan zonder het vervelende geluid. Dat was één van de opdrachten die Aeson Solutions zichzelf meegaf bij de ontwikkeling van een nieuw modulair werkstation voor verschillende lastechnieken. Het resultaat staat deze week in hal 3 van de ESEF en is opgenomen in de ESEF Innovatieroute.

‘Hij is vorige week pas gereed gemaakt en we laten hem deze week voor het eerst aan het Nederlandse publiek zien’, vertelt Renzo van de Stolpe van Aeson. Het bedrijf uit Huizen dankt de plaats in de innovatieroute aan haar nieuwste werkstation; een modulair standaard werkstation voor verschillende lastechnieken.

‘Klanten klagen vaak over het geluid bij ultrasoon lassen. Een standaard geluidskast is volgens hen klanten niet interessant genoeg. Daarom hebben we bij Aeson zelf een werkstation ontwikkeld dat het geluid bij ultrasoon lassen flink reduceert’, legt Van de Stolpe uit. ‘Met dit werkstation heeft de bediener zijn handen vrij tijdens het lasproces. Daarnaast is er sprake van lichtafscherming voor het laserlassen.

Tot slot is het ook mogelijk om damp- en warmteafzuiging te integreren voor warme luchttoepassingen.’ Volgens de specialist in kunststof verbindingstechnieken zorgt het station ook voor een kortere cyclustijd van het werkstuk.

Aeson heeft het werkstation gestandaardiseerd, zodat de investering lager is dan bij een speciaalmachine. Van de Stolpe: ‘Maar het station is wel modulair en is geschikt voor verschillende lastechnieken, zoals ultrasoon-, laser- en spiegellassen.’ Het nieuwe product van Aeson kan zowel standalone als in een bestaande lijn opereren. ‘Het kan ook gekoppeld worden aan een pick and place unit.’

Aeson concentreert zich op oplossingen voor kunststof verbindingstechnieken. Ultrasoon-, spiegel-, laser-, vibratie-, infra rood- en warme lucht lassen zijn de belangrijkste pijlers. Aeson levert de onderdelen en gereedschappen aan machinebouw en OEM’ers en houdt zich bezig met zowel productontwikkeling als het verbinden van thermoplastische kunststoffen. Dochterbedrijf Aeson Assemblage verbindt kunststof in loopdracht van derden. Van de Stolpe: ‘Daar houden we onze bezig met kleine tot middelgrote series.’

Hal 3, stand A110