Laskanten maken en de pijp op lengte afsteken in één bewerking op één machine. Zelfs taperen (het verjongen van de pijp) gebeurt eventueel in dezelfde werkgang. Dat belooft Copier Bevelmachines, een Nederlandse machinebouwer.
Copier was voor het eerst met een eigen label aanwezig op Tube in Dusseldorf en hier het concept van de nieuwe Beaver CB-serie toonde. De interesse voor deze Nederlandse innovatie was groot, wist Jan Copier aan het eind van een drukke beursweek te melden.
Bevelmachines
Copier heeft een ruime ervaring in het bouwen van bevelmachines onder de naam Copier Staal- en Machinebouw.’Tot voor anderhalf jaar produceerden we private labels voor andere machinebouwers’, steekt Jan Copier van wal op vrijdagmiddag tijdens de laatste uren van Tube 2012. Zijn voorraad Engelstalige folders is dan al helemaal op.
‘De beurs is super geweest. We hebben er goede contacten aan overgehouden.’ Voor Copier Bevelmachines is Tube een belangrijk moment, want sinds zo’n anderhalf jaar bouwt het bedrijf uit Giessen bevelmachines die onder de eigen naam worden verkocht. ‘Dit is een nichemarkt. Je moet direct bij de eindklant zitten’, legt Jan Copier deze stap uit. De belangrijkste reden waarom hij besloten heeft machines onder de eigen merknaam Copier in de markt te zetten, is echter dat hij denkt dat bevelen en afsteken veel efficiënter kan.
Eén werkgang
‘Nu zie je dat bedrijven eerst de pijp op lengte zagen, dan het stuk pijp naar de bevelmachine brengen, eventueel nog de pijp verjongen op een derde machine. Dit betekent veel intern transport, overal tussenvoorraden. Dat kan efficiënter.’
Daarom is hij met zijn team onder eigen naam machines gaan bouwen en heeft hij de Beaver CB-serie ontwikkeld, waarbij CB voor Cut en Bevel staat. In één werkgang wordt de pijp op maat afgestoken en worden de laskanten aangebracht. Er zijn twee concepten ontwikkeld. Het eerste is bedoeld voor dunwandige pijp. Deze machine heeft een roterende beitel en een radiale voeding. Bij het andere concept is er naast de roterende beitel een axiale en radiale voeding.
Jan Copier: ‘Met dit laatste concept ben je vrij in de wanddikte van de buis. En omdat je in kleine stapjes materiaal van de buis kunt verspanen, kun je met deze machine de pijp verjongen (taperen).’ Het klembereik van de verschillende versies loopt uiteen van 20-120 mm voor de Beaver 4CB tot 300 – 620 mm voor de Beaver 24 CB. Wanddiktes variëren van 25 tot 80 mm.
Efficiencyslag
De Nederlandse machinebouwer denkt met dit machineconcept voor een behoorlijke efficiencyverbetering in de pijpshop te zorgen. Doorlooptijden worden korter, bedrijven hoeven minder materiaal op voorraad te houden omdat de pijp direct na de bewerking naar de lasafdeling kan. ‘De tussenbuffer die je bij elke bevelmachine ziet, is niet meer nodig.’ De pijp wordt met de Beaver CB niet afgezaagd maar met draaibeitels afgedraaid. Deze techniek is volgens Jan Copier niet langzamer dan zagen, omdat de beitel altijd in het materiaal is.
Klant gezocht
In Düsseldorf kon nog geen werkende machine worden getoond. ‘Ons concept is klaar, we weten dat het werkt. Want in feite gaat het om standaard bewerkingen, die wij op combineren. Dat is het bijzondere aan ons concept. Nu zoeken we de eerste klant die hierin wil investeren zodat wij de machine kunnen bouwen’, legt Jan Copier uit. Hij rekent erop dat tussen de vele contacten die hij op Tube heeft gelegd, de eerste gegadigde zit die de efficiency in zijn werkplaats wil verhogen.