Vier van de vijf FME-bedrijven heeft in de afgelopen drie tot vijf jaar serieuze leveringsproblemen ondervonden met ‘kritische materialen’. Dit was één van de conclusies die dinsdag in het congres ‘De macht en kracht van het kritische materiaal’ werd gepresenteerd.
Onderzoekers van TNO en M2i presenteerden daar de resultaten van een onderzoek hoe bewust de technologische industrie is over de leveringszekerheid van kritische grondstoffen. Het congres, dat FME afgelopen organiseerde op de High Tech campus in Eindhoven, werd door meer dan 100 lidbedrijven bezocht.
Rohstoff Argenturen
Hoewel een groot deel van de FME-bedrijven bekend is met de problematiek van ‘kritische materialen’, is niet iedereen zich bewust van de noodzaak om ook een strategische oplossingsrichting te kiezen. Tijdens het congres werden daarom ook vier oplossingsrichtingen gepresenteerd. In de paneldiscussie werd onder meer het idee geopperd om de inkoop voor met name MKB’ers beter te organiseren naar bij voorbeeld het model van Duitsland, waar men zogenaamde ‘Rohstoff Argenturen’ heeft opgezet. Bedrijven die daarin samenwerken, vergaren niet alleen meer kennis maar zijn ook in staat ‘buying power’ te genereren.