FME-CWM is positief over de reactie van het kabinet op het Masterplan Bèta & Technologie. Het kabinet heeft de aanbevelingen van de topteams grotendeels overgenomen. FME heeft hiermee goede hoop dat het tekort aan technici (170.000 in 2016) serieus wordt aangepakt.
FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: ‘Er komt een eind aan de versnipperde aanpak: drie ministeries, onderwijs en bedrijfsleven hebben samen focus aangebracht. Middelen worden effectiever ingezet. Het probleem wordt op alle fronten aangepakt: zowel de instroom in en de kwaliteit van techniekopleidingen als het vasthouden van mensen in onze industrie. Maar het had nog beter gekund.’
De ministeries van OCW,EL&I en SZW, onderwijs en bedrijfsleven gaan samen aan de slag om meer mensen te verleiden tot een carrière in de techniek. Zo komen er gerichte programma’s om de instroom van jongeren in het technisch onderwijs te vergroten en gaan technici uit bedrijven in 3.500 klassen op basisscholen vertellen over hun vak.
Vakspecialisten
Ook is de aanbeveling overgenomen over de inzet van vakspecialisten uit de bedrijven in het beroepsonderwijs. Dezentjé Hamming: ‘Dat is goed nieuws. Eindelijk gaat het kabinet regels wegnemen die belemmeren dat scholen praktijkdocenten binnenhalen. Jongeren kunnen zoveel meer leren van deze enthousiaste docenten die zelf de modernste techniek in de bedrijven toepassen.’
Een ander punt is het vasthouden van mensen in de industrie. De FME-voorzitter benadrukt dat bedrijven zich bewust zijn van hun taak om medewerkers langer fit, gemotiveerd en productief te houden.
Opleidingen beperken
Hoewel dit kabinet in nauwe samenspraak met het bedrijfsleven tot een ambitieus pakket is gekomen, is een aantal knopen niet doorgehakt. Verder noemt de FME-voorzitter het een gemiste kans dat er voor het hoger onderwijs, in tegenstelling tot het mbo, niet is gekozen voor het beperken van opleidingen die weinig kans bieden op een baan.