Verspaner Pinno benadert verspaningsmarkt vanuit het product van de klant

Mark Camps ziet nog ruimte in de verspaningsbranche en startte zijn eiegen onderneming. Pinno: zo heeft Mark Camps zijn onderneming gedoopt. P voor partnerschap in processen, en INNO voor innovating technology.

De verspaning heeft hij geleerd bij Jabro Tools (tegenwoordig Seco Tools, Sandvik), daarna is hij actief geweest voor Produtec en na een uitstapje naar Stork heeft hij begin dit jaar zijn eigen bedrijf opgericht.

Dealerschappen

Naast de vertegenwoordiging van de Spaanse machinebouwer GMTK heeft hij het dealerschap verworven van onder andere Triag, een Zwitserse fabrikant van opspanmiddelen, Cogsdill een Engelse speciaalgereedschappenfabrikant, en Reven, een Duitse producent van nevelafzuigsystemen. Een bewuste keuze om naast machines ook opspanmiddelen, speciaalgereedschappen en een nevelafzuigsysteem in zijn portfolio op te nemen, legt hij uit. ‘Er wordt altijd over de machine gepraat, maar waar het uiteindelijk om gaat, is het product dat er vanaf komt. Daar moet de klant geld mee kunnen verdienen. En dat vraagt meer dan alleen een goede machine. Dat wil ik anders gaan doen.’

Opspanningen

De machine kan nog zo nauwkeurig zijn, als de opspanmiddelen hier geen gelijke tred mee houden, komen geen nauwkeurige producten van de machine af. Camps denkt met de producten van het Zwitserse Triag een oplossing te bieden waar veel bedrijven nog nauwelijks bij stilstaan. Triag ontwikkelt en bouwt in Zwitserland de meest uiteenlopende opspanmiddelen, die zich kenmerken doordat het wat hij noemt eigenlijk een ‘Lego bouwdoos’ is. Triag levert veel producten die je zelf kunt combineren tot de opspanning die je zelf wilt. Bijvoorbeeld een rail waarop je eenvoudig meerdere bekkens kunt plaatsen. ‘Maar ze maken ook spantorens van mineraal guss’, legt hij uit. Deze zijn bijvoorbeeld bedoeld voor horizontale bewerkingscentra. De vermalen natuursteen wordt gegoten in een kunsthars. Dit materiaal heeft als groot voordeel dat de uitzettingscoëfficiënt praktisch nul is en trillingen heel goed gedempt worden.

‘Meestal zie je spantorens van aluminium, maar dit materiaal is beter geschikt. En het heeft een hogere dichtheid dan gietijzer.’ Door de spantorens net iets hoger te maken dan de maximale hoogte in de Z-as van de machine, kun je de volledige hoogte benutten omdat het bovenste spanbekken boven de maximale Z-hoogte zit. ‘Als je aan vier zijden van zo’n toren producten opspant, kun je vaak een hele tijd onbemand verspanen zonder dat je meteen in een robot moet investeren.’ Triag bouwt ook andere spansystemen, zoals

vacuüm spannen, ijsspannen en spanklemmen.

Nevelafzuiging

Ook de nevelafzuiging van Reven die Pinno levert, draagt direct bij aan het rendement in een verspanend bedrijf. Deze Duitse fabrikant heeft X Cyclone ontwikkeld, een mechanisch filter dat door middel van luchtwerveling oliepartikels scheidt uit de aangezogen lucht. ‘Het is een puur mechanisch systeem waarmee je koelsmeer­emulsie terugwint om opnieuw te gebruiken, rookvorming in de machine voorkomt en je niet langer dure filters hoeft te verwisselen.’ Een keer per jaar het filter schoonmaken volstaat. De Reven-nevelafzuiginstallaties worden niet alleen toegepast in de verspaning, maar ook in gebouwen met centrale afzuigingen en zelfs in industriële keukens. ‘Omdat we de olie uit de lucht halen en de filters geen vuur doorlaten, halen we meteen het explosiegevaar uit de afzuiginstallatie weg’, voegt Camps hier nog aan toe.

Spaanse alleskunner

Als slagroom op de taart bestempelt hij de vertegenwoordiging van de Spaanse machinebouwer GMTK. Deze nog jonge machinebouwer maakt deel uit van Grupo Maherholding, waar onder andere Lagun, Goratu en Shuton bij horen. De ingenieurs hebben een horizontale en verticale multitasking machine ontwikkeld, de Accuracer. ‘Het is een echte alleskunner’, verduidelijkt Camps. ‘Van draaien en frezen tot slijpen en honen en vertandingen aanbrengen, alles in één opspanning.’

Constructief zijn de machines zo ontwikkeld dat ze de uiteenlopende krachten die bij deze verschillende bewerkingen optreden, goed kunnen verwerken. De Accuracer wordt geleverd met een Siemens- of Fanuc-besturing (Fanuc alleen bij de VR) en een geïntegreerde Kuka-robot voor het wisselen van de bewerkingskoppen en gereedschappen. Afhankelijk van de uitvoering hebben de bewerkingskoppen een vermogen van 52 kW.

Camps realiseert zich dat deze machines van de Baskische fabrikant niet als zoete broodjes over de toonbank zullen gaan, maar ze hebben wel degelijk meerwaarde voor de Nederlandse markt. ‘Niet alleen in de vliegtuigbouw, ook in de energiesector, scheepsmotoren, pompenindustrie; overal waar meerdere bewerkingen aan grote componenten worden gedaan, kun je met deze machines efficiency en kwaliteit verbeteren door de totale bewerking in minder opspanningen te doen.’ En daar gaat het bij Pinno om: efficiency voor de klant.

Pinno