Rotero zorgt voor opklappen rotorbladen gyrocopter

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Onlangs heeft de eerste testvlucht plaats gevonden van de PAL-V, Personal Air and Land Vehicle. Dit unieke voertuig is een compacte tweepersoons gyrocopter, die zich zowel door de lucht als over de openbare weg kan verplaatsen. Rotero Holland heeft hiervoor de stappenmotor geleverd.

Deze stappenmotor zorgt er voor dat de rotorbladen snel en veilig opgeklapt worden zodat de piloot zich ook als wegbestuurder over de weg kan bewegen. Het geheel wordt direct vanuit de cockpit bediend zodat de piloot snel over kan gaan als bestuurder van een ‘gewone’ autol. Voor de besturing is zowel een rijbewijs als een gyrocopter vliegbrevet nodig.

Verlengstuk constructeur

Gerrit Minnée, commercieel Directeur van Rotero Holland over deze oplossing: ‘Met dit soort projecten kunnen wij ons echt onderscheiden en zijn we echt een verlengstuk van de ontwerper en constructeur.’ Minnée vervolgt: ‘Het is een geweldige Nederlandse gepatenteerde uitvinding en is een schoolvoorbeeld van innovatie en ondernemerschap. Wij zijn er trots op zijn dat wij een – zij het bescheiden – bijdrage hebben mogen leveren aan dit mooie project..

Sportauto en gyrocopter

Het gepatenteerde voertuig vliegt in de lucht als een gyrocopter, die opstijgt door een zelf roterende rotor. De stuwkracht wordt geleverd door een opvouwbare propeller op de achterzijde van het voertuig. Volgens directeur Robert Dingemanse van PAL-V is de vliegende auto wereldwijd uniek. ‘Het is de veiligste en de gemakkelijkst te leren manier van vliegen die er is.’

Over Rotero

Rotero Holland is een onderdeel van de Rotero Holding en is gevestigd in Woerden. Het bedrijf houdt zich bezig met de levering van producten en oplossingen op het gebied van aandrijftechniek. Rotero richt zich tot ontwerpers en constructeurs bij apparatenbouwers met seriematige behoeften. Het leveringsprogramma omvat een zeer compleet programma aan mogelijkheden waarbij de sales engineers door hun kennis en ervaring in staat zijn als verlengstuk van de ontwerper en/of constructeur op te treden.

PAL-V

Rotero Holland