Pulseform met magnetisch pulsvormen op Hannover Messe

Voor het nieuwe Nederlandse bedrijf Pulseform kon de Hannover Messe na één dag al niet meer stuk. ‘De belangstelling voor onze nieuwe verbindingstechniek overtreft onze verwachtingen’, zegt Jeroen Rondeel, een van de initiatiefnemers van Pulseform, dat vorige week de nieuwe machine lanceerde op het Nevat-collectief op de Hannover Messe.

Pulseform is een nieuw bedrijf, opgericht door Tubeworkx in Almelo en Metaalperswerk van de Wetering in Boxtel. Samen met Greentech Engineering en het Duitse bedrijf Magnet-Physik hebben ze een machine gebouwd voor het magnetisch pulsomvormen. Bijzonder is dat je met hun techniek gesloten buisconstructies in één keer kunt verbinden, ook als de onderdelen uit verschillende materialen bestaan. ‘Koper en aluminium bijvoorbeeld; of aluminium met een gecoat materiaal; kunststoffen en metaal. Er zijn tal van toepassingen denkbaar’, zegt Jeroen Rondeel, die de technologie op dit moment vooral als een alternatief ziet voor het dure hardsolderen.


De clou is dat men de veldvormer, waardoor de 350.000 ampère stroom (de trafo kan 700.000 ampère leveren) wordt geleid, deelbaar is. ‘Daardoor kunnen we gesloten constructies verbinden of aan beide uiteinde van de buis een ander onderdeel verbinden. Dat kon tot nog toe niet omdat bij de bestaande machine voor magnetisch pulsvormen de spoel in de buis moest worden geschoven’, verduidelijkt Jeroen Rondeel het unieke aan de Pulsform technologie.

High tech uit Nederland

De Nederlandse bedrijven hebben hun idee en de technologie in amper een jaar tijd doorontwikkeld tot een industrierijpe toepassing. Dat hebben ze op een typisch Nederlandse manier gedaan, namelijk door de handen uit de mouwen te steken, te geloven in de techniek en gezamenlijk te investeren in de ontwikkeling. ‘Het is een dynamische groep’, zegt Dietrich Steingroever, eigenaar van Magnet-Physik die de besturingskast, de trafo’s, de spoelen en de veldvormer heeft ontwikkeld en gepatenteerd, zonder overigens te denken aan deze toepassing.

De drie Nederlandse bedrijven hebben de veldvormer doorontwikkeld en verbeterd. ‘Toen ze de eerste keer hun idee voorstelden, heb ik gezegd vergeet het, dat gaat niet lukken. Maar omdat ze zo enthousiast waren, ben ik mee gaan doen’, zegt de Duitser. Hij is zo bevangen geraakt van het enthousiasme dat hij de hele week op de stand op de Hannover Messe bezig is. Met name waardeert hij de openheid en snelheid waarmee de Nederlandse bedrijven te werk zijn gegaan. ‘Dit is een heel mooie samenwerking.’ Ook hij denkt dat er nog tal van toepassingen voor het elektromagnetisch pulsvormen die samen met klanten ontdekt moeten gaan worden. Dietrich Steingroever ontwikkelt inmiddels de trafo’s door. ‘Ik werk nu aan een machine die 1 miljoen ampère gaat leveren.’

Workshop

Op 9 mei presenteert Jeroen Rondeel de nieuwe technologie tijdens de derde workshop die Holland Innovative organiseert, dit keer rond het thema duurzaamheid. Tijdens deze workshop op de Floriade in Venlo toont de TU Delft een aantal innovaties waarvoor men bedrijven zoekt die ze willen vertalen naar een succesvol product.

Pulseform