Vanochtend is het startsein gegeven van Girlsday 2012 bij metaalbedrijf Reurings Precisie Plaatwerk (RPP) in Delfgauw. Girlsday is een initiatief van VHTO om meisjes van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT. Deze feestelijke kick-off in de regio Delft is de start van diverse activiteiten voor bijna 7.000 meisjes bij 260 bedrijven door heel Nederland.
Proeven, programmeren, testen, ontwerpen en onderzoeken: zelf aan de slag en actief bezig zijn met bèta, techniek en ICT staan tijdens Girlsday centraal. Vrouwelijke technici en wetenschappers begeleiden de meisjes tijdens activiteiten. Burgemeester Buddenberg van de Gemeente Pijnacker-Nootdorp en loco-burgemeester Vokurka van de Gemeente Delft ontvangen de minister bij RPP waarna zij samen met basisschoolmeisjes en vmbo-meisjes van het Stanislas College in Delft aan de slag gaat met diverse snij- en lastechnieken. Een tweede groep vmbo-meisjes gaat in de ochtend speeddaten met het team Jonge Vakvrouwen van TechniekTalent.nu en mogen alles vragen over hun mbo-opleidingen en beroepen in installatietechniek, metaal en technische dienst.
Festo en ScienceCenter Delft
Bij Jet-Net bedrijf Festo in Delft volgen dertig havo/vwo-meisjes van het Grotius College en Stanislas College een workshop over mechatronica: Festo gebruikt deze technologie onder andere bij de ‘melkrobot’ waarmee koeien zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Ook de Haagse Hogeschool, Hogeschool Inholland en de TU Delft hebben onder emer een techniekcircuit samengesteld bij het ScienceCenter in Delft en gaan de meisjes aan de slag met piepschuim snijden, Lego-robots en DNA-halskettingen maken.
Honderden activiteiten in het land
De feestelijke kick-off in de regio Delft is de start van honderden activiteiten voor bijna 7.000 meisjes door heel Nederland. Grote bedrijven als Shell, Cisco en Heijmans stellen hun deuren wijd open voor meisjes, en ook kleinere organisaties als scheepsbouwers, meubelmakers, theaters en gipskamers ontvangen meisjes uit zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Bedrijven schreeuwen om goed opgeleide technici. Economisch gezien heeft Nederland vrouwelijke bèta/technici nodig om huidige en toekomstige vraagstukken het hoofd te kunnen bieden.
Zoals onlangs in de kabinetsreactie op het Masterplan Bèta en Technologie, kiezen ook de ministers van EL&I, OCW en SZW samen met onderwijsinstellingen en bedrijfsleven voor een aanpak die meer jongeren overtuigt dat een carrière in de techniek de toekomst heeft. Girlsday 2012 wordt georganiseerd door VHTO en is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking TechniekTalent.nu, Jet-Net, en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.