GSH Industrietechniek succesvol in extreme isolatie temperatuur en geluid

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Sinds de overname van GSH General Services Holland in Maasbracht 2,5 jaar geleden door Menno Smits is de koers van het bedrijf drastisch gewijzigd. Het bedrijf is nu specialist op het gebied rondom industriële kanalen. Maar ook nog steeds isolatie, van geluidsisolatie tot en met extreme koude- of warmte-isolatie.

Directeur-eigenaar Menno Smits: ‘We deden al heel veel op isolatiegebied voor warmte, koude en geluidsisolatie, maar sinds kort isoleren wij met onze nieuw ontwikkelde Sonomatten. De Sonomatten, welke gemakkelijk zijn te monteren en te demonteren, isoleren naast temperatuur tevens geluid door een extra laag geluidsdempend materiaal. Sinds we van temperatuurisolatie naar industrietechniek zijn overgestapt is vooral geluidsisolatie steeds belangrijker geworden. Er zit veel meer toegevoegde waarde in. Voor geluidsisolatie is veel meer kennis en engineering nodig. De combinatie temperatuur- en geluidisolatie komt heden ten dagen in de industrie veel voor. Mede door onze grote kennis op dit gebied is dit een belangrijke afzetmarkt voor ons’.

Compensatoren

Een ander belangrijk product voor GSH zijn de compensatoren. Dit zijn flexibele stukken in leidingen en lucht- of stortkanalen. Hiermee wordt in lange kanalen uitzetting door temperatuursinvloeden gecompenseerd. Trillingsoverdracht in een kanaal wordt geminimaliseerd. Veel compensatoren worden gemaakt uit doek, zoals het materiaal van de Ecomatten. 

Menno Smits: ‘Ofschoon wij zelf ook compensatoren kunnen bouwen in allerlei klantspecifieke uitvoeringen, betrekken wij, als exclusieve importeur in Nederland, de meeste compensatoren van het Duitse bedrijf Pekomp. Hun producten en onze kennis op dat gebied sluiten perfect op elkaar aan. Dat geldt eigenlijk ook voor de kleppen die wij afnemen van de tot dezelfde groep behorende Duitse producent ENA.

Tot 1.050 °C

‘Wij hebben de kennis en ervaring voor het bouwen van dit soort industriële kanalen, industriële kleppen en compensatoren. Onze kracht ligt in de combinatie met isolatie. Wij gaan hierbij tot een temperatuur tot 1.050 °C. Andere isolatiebedrijven passen meestal bij dit soort hoge temperaturen.’

Omkastingen

‘Vanuit de hinderwet bestaat vaak de verplichting om geluidsbronnen, bijvoorbeeld op een dak, te voorzien van geluidskasten. Maar alleen een kast is niet voldoende’, weet Maurice Severins, projectleider Industrietechniek. ‘Er moet bijvoorbeeld ook een geluidswerende deur in, luchttoevoer en warmteafvoer, coulisse-dempers, bliksembeveiliging en hemelwaterafvoer, allemaal zaken waar een ingenieursbureau wellicht niet aan denkt. Ze beperken zich vaak in de aanvraag en offertefase alleen tot de vraagstelling van de klant met als gevolg: problemen achteraf. Gelukkig zijn er steeds meer ingenieursbureaus die gebruik maken van onze kennis en ervaring op dat gebied.’

Op dit moment komt ca. 80 procent van de omzet van GSH Industrietechniek uit de industriële sector in de provincies Brabant en Limburg en het Belgische Vlaanderen. Zo’n 15 procent komt nog uit de scheepsbouw en het restant uit de utiliteitsbouw. Voor directeur Menno Smits een duidelijk bewijs dat hij, met het inslaan van de weg van scheepsisolatie en gewone isolatie naar de industrietechniek, de juiste beslissing heeft genomen.

GSH General Services Holland

Pekomp