MCM voldoet met lasrobotisering aan kostprijseisen Agrifac

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Daar waar de handlassers drie tot vier uur nodig hebben om een spuitboom compleet af te lassen, klaart de lasrobot bij Machineconstructies Marknesse die klus in de helft van de tijd.

Fabrikant van gewasspuitmachines voor de landbouwsector, Agrifac Machinery, heeft de productie van spuitbomen voor haar machines uitbesteed aan Machineconstructies Marknesse (MCM). Agrifac vroeg haar toeleverancier de kwaliteitseisen aan te scherpen en gelijktijdig de kostprijs te verlagen. MCM vond de oplossing in de investering in lasrobotisering. ‘Een flinke stap om zonder enige lasrobotervaring met zo’n complex product te beginnen. Maar met de ondersteuning van Valk Welding zijn we daar verrassend snel uitgekomen’, licht bedrijfsleider Mark Hilderink toe.

Verdubbeling

De toeleverancier produceert de spuitbomen al een aantal jaar voor Agrifac. De systemen bestaan uit acht bomen, die verschillen in lengte en hoogte. De afgelopen jaren namen de aantallen toe van 600 naar 1.500 op jaarbasis en de verwachting is dat de aantallen nog verder toe zullen nemen. MCM, die met ruim dertig medewerkers zowel verspaning, plaatbewerking, als lasbewerkingen in huis uitvoert, heeft er dan ook een speciale afdeling voor ingericht. Vier hechters en drie handlassers zijn continu bezig met de samenstelling van de spuitbomen.
Hilderink en zijn collega Einjo Buiskool hebben de markt voor lasrobotisering eerst grondig verkend, voor dat ze met een robotintegrator in zee gingen. ‘We hebben een groot aantal referenties bezocht die soortgelijke landbouwgerelateerde constructies maken. De meeste robotsystemen kunnen wel een hoge laskwaliteit realiseren. Wat ons echter opviel is het verschil in offline programmering en wat je uiteindelijk in het programma nog moet corrigeren aan de robot. Met het DTPS offline programmeersysteem van Valk Welding konden het programma één op één inzetten op de lasrobot.’

Stabiele productopname

Snel kunnen wisselen, een hoge inschakelduur van de robot, een lichte en flexibele productopname en een gebruiksvriendelijke programmering, vormden het wensenpakket van MCM. Valk Welding leverde daarvoor een installatie bestaande uit een Panasonic TA1800 lasrobot met de nieuwe G3 besturing op een langsverplaatsing van 16 meter, twee werkstations en een DTPS offline programmeersysteem. De constructie van de productopname is ontworpen door Flevo Engineers en zeer licht en stabiel uitgevoerd. Daarmee kan de zware mal en spuitboom met een relatief lichte werkstukmanipulator worden gepositioneerd. ‘Die kostenbesparing maakte een tweede station haalbaar, zodat we kunnen laden en lossen zonder de productie te onderbreken.’

Lastijd verkort

Daar waar de handlassers drie tot vier uur nodig hebben om een spuitboom compleet af te lassen, klaart de lasrobot die klus in de helft van de tijd. Hilderink: ‘Daarmee moeten we uiteindelijk de investering terugverdienen en de productiegroei opvangen. Bedoeling is dat de handlassers en hechters gewoon hun werk blijven doen. Voorlopig gaan alleen de spuitbomen over de lasrobot, maar we zijn al meerdere producten aan het voorbereiden voor de lasrobot. Naast de tijdwinst zijn de hoge en vooral constante en nagenoeg spatvrije laskwaliteit de grootste winstpunten.’

Direct aan de slag

‘We zijn zonder enige lasrobotervaring met een complex product begonnen. De eerste twee spuitbomen zijn daarom door Valk Welding, samen met twee van onze medewerkers tijdens de training in Alblasserdam, geprogrammeerd. Om alvast ervaring op te doen hebben we drie maanden over een leenrobot kunnen beschikken. Na installatie van de lasrobotinstallatie konden we daarom al meteen met hulp van Valk Welding aan de slag. Naast de technologie die zij leveren zien wij hun kennis op lasgebied en vooral hun support als de belangrijkste redenen van onze succesvolle stap naar lasrobotisering’, besluit Hilderink.

MCM is gespecialiseerd in plaatbewerking, verspaning lassen en constructie- en montagewerk. Met deze verschillende disciplines maakt MCM onderdelen en constructies voor een grote diversiteit aan sectoren.

Agrifac Machinery 

Valk Welding