Miyachi voorziet stalen zaagblad van hardmetalen zaagtip door weerstandslassen

Puntlassen of weerstandslassen is nog steeds één van de meest gebruikte verbindingstechnieken. Het wordt gebruikt in de automotive fabricage maar ook in andere branches. Voor Miyachi Europe is het één van de vier verbindingstechnieken waarmee men wereldwijd de markt bewerkt. Een bijzondere toepassing is het weerstandslassen van hardmetalen (wolframcarbide) zaagtips op stalen zaagbladen.

‘Sinds 2002 is Miyachi één van de weinige – zo niet de enige – die het weerstandslassen van hardmetaal beheerst’, zegt David van de Wall, product & system sales manager bij Miyachi Europe in Helmond. Hij benadrukt deze bewering door op te merken dat Miyachi vaak applicaties doet die een ander (nog) niet kan. ‘Een goed voorbeeld van deze stelling is het lassen van wolframcarbide tips op stalen zaagbladen. Deze zaagbladen worden gebruikt voor het zagen van metaal, hout, kunststofen en composiet materialen. Wereldwijd maken nu vele producenten gebruik van zaagbladen die met deze techniek van Miyachi zijn gemaakt. Traditioneel worden de zaagbladen voorzien van wolframcarbide tips door deze op de stalen band te hardsolderen. Dat werkt goed maar is kostbaar vanwege het dure soldeermateriaal en het langzame soldeerproces.

Lassen hardmetalen tips

‘Sinds 1972 zijn onze onderzoekers in München bezig geweest met onderzoek naar een alternatief voor dit soldeerproces. Normaal gesproken is lassen van hardmetaal desastreus voor het metaal. Door het hoge koolstofgehalte en de hoge plaatselijke verhitting is de kans groot dat het hardmetaal scheurt op de lasverbinding. Het duurde tot 2002 voordat Miyachi de eerste weerstandslasmachine voor hogesterktestaal opleverde aan een producent van bandzagen.

‘Wat we doen is echte high-tech’, zegt Van de Wall. ‘Dat begint met het positioneren van de wolframcarbide tip op de bandzaag. Met hulp van vision systemen kunnen we de tip op 0,01 mm nauwkeurig plaatsen. Dit gehele proces is volledig geautomatiseerd. Na het plaatsen van de tip op het zaagblad komt het weerstandslasapparaat in werking en puntlast de wolframcarbide tip onder controle van alle parameters vast aan de bandzaag. Zo wordt volledig geautomatiseerd spanning, stroom en lasdiepte gecontroleerd en op de juiste waarde gehouden gedurende het proces. Daarmee zorgen we voor een beheerste warmte-inbreng tijdens het lassen.’

Gecontroleerd afkoelen

Wat volgens Van de Wall nog belangrijker is, is het gecontroleerd afkoelen van de verbinding. Dit gebeurt door gepulseerd stroomstoten na te geven volgens een speciaal profiel. ‘Daarnaast gebruiken we een inductieve verwarming voor het voorverwarmen en ontlaten van het materiaal.’ Op dezelfde manier worden alle tips op het zaagblad gepuntlast. Het lassen van elke tip duurt zo’n 2 tot 4 seconden. In de loop der jaren zijn vele specifieke applicaties door Miyachi Europe ontwikkeld.

‘Veel mensen weten niet dat we wereldmarktleider zijn met onze machines voor het hermetisch dichtlassen van pacemakers. Ook machines voor het lassen van platinum platen voor glasvezel productie is zo’n niche, waarin een Nederlands bedrijf groot in is. Daar mogen we best trots op zijn’, aldus Van de Wall.

Van Weld-Equip tot Miyachi Europe

Ondanks dat de naam het niet duidelijk maakt, is Miyachi Europe toch een echt Nederlands bedrijf. De oorsprong ligt in Den Haag waar de heer Vroomans in 1957 startte onder de naam Weld-Equip met de verkoop van afbrandstuiklas machines en elektrodes voor de puntlasindustrie. Rond 1970 verhuisde het bedrijf naar Helmond. Onder de merknaam Hellas (afkorting van HELmond LASsen) werd eigen lasapparatuur ontwikkeld. Tegenwoordig zijn de grote lasapparaten geschiedenis.

In die jaren zeventig verwierf Weld-Equip de vertegenwoordiging van Unitek (VS), later kocht Unitek de Weld-Equip. Het Nederlandse bedrijf ging na 2001 verder als Unitek Eapro (Electronic Assembly PROducts). Unitek werd op zijn beurt opgenomen in het beursgenoteerde Japanse concern Miyachi.

‘Sinds 2009 opereren we hier in Helmond als een Europese vestiging van het Japanse concern’, vertelt Van de Wall. Miyachi Europe voert de volgende merken precisie-verbindingsapparatuur: Miyachi, Miyachi Unitek, Miyachi Eapro (Helmond) en Miyachi Peco. 

Het hoofdkantoor is gevestigd in Tokyo, Japan. Wereldwijd werken er meer dan 600 mensen en ligt de omzet op bijna 200 miljoen euro. In Europa heeft Miyachi twee fabrieken, een in München en een in Helmond; verkoopkantoren in Frankrijk, UK, Italië, Hongarije, Tsjechië en agenten in de overige Europese landen.

Miyachi