Arbocatalogus Machineveiligheid gelanceerd

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De nieuwe arbocatalogus Machineveiligheid is gelanceerd. De arbocatalogus helpt bedrijven en werknemers de veiligheid op de werkvloer zelf eenvoudig te verbeteren. Machineveiligheid is na lasrook, schadelijk geluid en oplosmiddelen de vierde arbocatalogus voor de metaalbewerking en metalektro.

De nieuwe catalogus is mogelijk gemaakt door Koninklijke Metaalunie, Vereniging FME-CWM, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie. De sociale partners zijn blij dat bedrijven en hun werknemers nu aan slag kunnen met de nieuwe arbocatalogus. Koninklijke Metaalunie-voorzitter Michaël van Straalen: ‘Ongevallen met machines zijn een reëel gevaar in onze sectoren. Alle sociale partners onderkennen de noodzaak om het risico op ongelukken zo klein mogelijk te maken. Elk incident is er één te veel. Daarom zijn we blij dat we dit instrument nu eindelijk kunnen presenteren.’

Online versie in september

Bedrijven kunnen met hulp van de verbetercoaches van 5x Beter nu al aan de slag met de arbocatalogus Machineveiligheid. In de huidige versie zijn onder meer de boormachine, de kantbank en de draaibank opgenomen. In september verschijnt een uitgebreidere online versie, die door iedereen zelf gebruikt kan worden. De sociale partners zetten de uitrol van de online verbetercheck na de zomer kracht bij met een campagne: ‘Verbeterpunt? Met de verbetercheck weet je het zo!’.

Week van de Veiligheid

De lancering van de arbocatalogus vond maandag plaats tijdens de officiële aftrap van de Week van de Veiligheid in Amersfoort. Tot en met vrijdag 8 juni gaat de Week van de Veiligheid ‘on tour’ en zijn er door heel Nederland activiteiten die veilig en gezond werken onder de aandacht brengen bij bedrijven en hun medewerkers. De voorzitters van de betrokken sociale partners geven met bedrijfsbezoeken het startsein voor een week vol workshops, regietheater en veiligheidssessies bij bedrijven.

De Week van de Veiligheid is onderdeel van ‘5x Beter, Werken is gezond’, een gezamenlijke campagne van de Koninklijke Metaalunie, FME-CWM, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie. Kijk voor het volledige programma op weekvandeveiligheid.nl .