Reportage: Machinefabriek Drabo breidt fabriek op eigen kracht uit

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Zelf de bouwhandschoenen aan en aan de slag met de verbouwing. Bij Machinefabriek Drabo Hardenberg staan deze maanden in het teken van de bouw van een gloednieuwe fabriekshal. In eigen beheer bouwt de toeleverancier uit Hardenberg er een vierde hal bij van 1000 vierkante meter.

Ook commercieel directeur Marc Back steekt zichzelf deze weken regelmatig in een overall om de nieuwe hal te realiseren. ‘De spanten en de aluminium kozijnen besteden we uit, maar verder doen we eigenlijk een heleboel zelf’, vertelt Back. Eind juni moet het dak dicht en kunnen de bovenloopkranen erin en dan moet de klus geklaard zijn. De nieuwbouw is vooral het project van Bertus Back, oprichter van Drabo Hardenberg. Alles wat inmiddels bij het bedrijf staat, heeft hij zelf ontworpen en grotendeels zelf gebouwd.

Noorderlicht

De nieuwe hal 4 is gelijk aan de bestaande hallen 2 en 3 (18 bij 55 meter), maar wordt wel een stuk hoger: 11 meter. ‘Verder wordt het dak uitgerust met noorderlicht, zodat we zo veel mogelijk lichtinval creëren met zo min mogelijk last van de zon. Het noorderlicht is zo geconstrueerd dat dit dakgedeelte kan worden voorzien van zonnepanelen. We willen graag hal 4 hiermee vol leggen en op termijn wellicht ook de hallen 2 en 3. Maatschappelijk verantwoord ondernemen past bij onze visie. Qua stroom zijn wij een grote afnemer en met zonne-energie willen we een aanzienlijk gedeelte van die energie zelf bekostigen. In totaal zullen hiervoor zo’n zeshonderd panelen nodig zijn’, vertelt Back.

Machinefabriek Drabo werkt, sinds haar oprichting in 1978, als allround verspaner voor diverse takken van de industrie. Momenteel zijn de algemene machinebouw, de olie- en gasindustrie, hydrauliek, de automotive en de pompenindustrie belangrijke afzetmarkten. Zowel seriematige producties als bewerkingen van enkelstuks of middelgrote series zijn mogelijk, net als samengestelde producten.

Honen

Back: ‘Door ons diverse machinepark zijn we in staat om klanten uit allerlei markten aan ons te binden. Zo kunnen we draaien, frezen, kotteren, vlakprofielslijpen, rondslijpen, boren, zagen en honen.’ Die laatste techniek is een interessante, omdat hij niet veel wordt aangeboden. Het is een vorm van slijpen waarmee met uiterste precisie een dun laagje van de binnenomtrek van een cilindervormige opening wordt weggenomen. ‘Hier in de regio kunnen niet veel bedrijven het. Het heeft ons bijvoorbeeld uit de hydraulische industrie nieuwe klanten opgeleverd, die vaak echt voor deze machine (maximale hoondiameter 670 mm en maximale lengte werkstuk 4000 mm) kiezen’, weet Back.

Flexibiliteit

De markt is voor de verspaner sowieso weer aangetrokken na twee pittige jaren. Back: ‘In 2011 zijn wij weer gegroeid en hebben de omzet zien groeien met 20 procent ten opzichte van 2010. Vooralsnog loopt 2012 boven verwachting, we lopen licht voor op schema. Neemt niet weg dat het knokken is voor orders en dat je nog steeds scherp op de prijs moet letten. De horizon is korter, levertijden staan onder druk en flexibiliteit is een vereiste. Maar de kwaliteit moet perfect zijn.’

Jas te klein

Drabo hikte al een paar jaar tegen de uitbreiding aan. Tien jaar geleden werd hal 3 nog aangebouwd. ‘Ondanks dat het jasje soms wat dunner werd en we het in 2009 en 2010 ook wel wat lastiger hebben gehad, groeiden we tegelijk ook uit dat jasje’, vertelt Back cryptisch. In 2011 werd de knoop doorgehakt en begin dit jaar waren de bouwplannen klaar. In maart werden de spanten opgebouwd, waarna het cellenbeton werd geplaatst. Eind mei is gestart met het plaatsen van de aluminium kozijnen en vervolgens zal in de komende weken het dak gedicht worden. Vervolgens wordt er verder gewerkt aan de stroom- en luchtvoorziening in de nieuwe hal om ervoor te zorgen dat de hal zo snel mogelijk in gebruik genomen kan worden.

Wenzel meetmachine

Hal 4 heeft een zwaarder fundament. Drabo brengt in de nieuwe hal onder andere de lasafdeling, de zagerij en binnenkomst van goederen onder. Back: ‘Voor het lassen is hal 4 de meest gunstige plek. In de vrijgekomen ruimte in hal 2 kunnen we nu onze nieuwe meetkamer kwijt.’ Eind 2011 investeerde het Hardenberger bedrijf in een nieuwe 3D-meetmachine van Wenzel. Vooral het gebruiksgemak van de software sprak Back aan. De meetmachine heeft een meetbereik in de X-as van 2.000 mm, in de Y-as van 1.200 mm en in de Z-as van 1.000 mm en is voorzien van de nieuwe software van Metrosoft Quartis.

Tot slot is de meetmachine uitgerust met een motorische draai-zwenkbare opnamekop, waardoor scannend meten ook tot de mogelijkheden behoort. ‘Met deze meetmachine willen we onder meer repeterend werk makkelijker en sneller kunnen meten’, blikt de commercieel directeur vooruit. Door het verplaatsen van de zagerij en binnenkomst goederen, komt er meer ruimte vrij voor het Fastems systeem, met een capaciteit van veertig machinepallets en gekoppeld aan twee horizontale Niigata bewerkingscentra. Door de logistiek te verbeteren willen we een hogere output realiseren. Slim, lean en onbemand produceren is waar we naar toe willen.’

Kotterbank

Na de nieuwbouw is het verlanglijstje van Back nog niet leeg. Op de wensenlijst staan nog een kotterbank en een carrousel draaibank. ‘Doelstelling van hal 4 is natuurlijk dat we verder kunnen groeien met grotere machines. De eerste investering zal een kotterbank zijn. Groot kotterwerk kunnen we nu niet goed bewerken. We krijgen er vraag naar die we niet kunnen beantwoorden. Daarom oriënteren we ons nu op de aanschaf van een kotterbank. De eerste offertes zijn al binnen. Het volgende project waar we naar gaan kijken is een carrouseldraaibank.’

De nieuwe hal wordt in elk geval al ingericht voor grotere en zwaardere werkstukken, waarmee Drabo meer specialiteiten in huis haalt. Want niet alleen regeren, maar ook ondernemen, is vooruitzien…