ING verwacht twee jaren van krimp voor bouwtoeleveranciers

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De economische recessie in 2012 heeft ook zijn weerslag op bouwtoeleveranciers. Na een opleving in 2011 zal naar verwachting de omzet van bouwgroothandels en de bouwmaterialenindustrie in 2012 en 2013 weer dalen.

Dit blijkt uit de ‘Sectorvisie Toeleveranciers bouw’ van ING. Bouwtoeleveranciers weten door innovaties steeds efficiënter te werken waardoor zij minder prijsverhogingen hoeven door te voeren dan de bouwsector. Hierdoor stegen de afgelopen 20 jaar de productieprijzen bij bouwtoeleveranciers 20 procent minder dan in de bouwsector. 2011 liet een herstel zien van de omzet

Groei in 2011

In 2011 groeide de omzet van groothandels in bouwmaterialen weer met ruim 5 procent. De omzetdaling van de twee voorafgaande jaren, waarbij meer dan 15 procent moest worden ingeleverd, werd daardoor niet goed gemaakt. Ook de bouwmaterialenindustrie had te maken met groei in 2011.

Met bijna 9 procent was het omzetherstel groter, maar ook in deze sector is het omzetverlies van ruim 20 procent in 2009 en 2010 tezamen niet goed gemaakt. De omzettoename in 2011 kwam vooral door een sterk eerste kwartaal in dit jaar in de bouwsector doordat er toen door goede weersomstandigheden flink doorgewerkt kon worden.

Bouwmaterialenproductie

Vanaf de tweede helft van 2011 heeft de gehele bouwkolom te maken gekregen met een afnemende vraag door onzekerheid over de economische situatie. Consumenten stelden hierdoor de aankoop van woningen uit en ook bedrijven schoven investeringen in nieuwe bedrijfspanden op de lange baan. Dit zette zich in het eerste kwartaal van 2012 uiteindelijk om in een daling van de bouwmaterialenproductie van bijna 7 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De verwachte economisch krimp in 2012 en een zeer beperkt herstel in 2013 resulteren voor de laatcyclische bouw en de bouwtoeleveranciers in een verwachte krimp voor beide jaren.