Verlaagde overdrachtsbelasting blijft

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De verlaagde overdrachtsbelasting van 2% blijft bestaan. Dit is het resultaat van een akkoord tussen VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66. Voor huizenkopers blijft het kopen van een huis daarmee extra aantrekkelijk. De verlaging van de overdrachtsbelasting van 6% naar 2% werd in juni 2011 ingevoerd. De maatregel blijft nu ook na 1 juli 2012 gelden. Zo hoopt de politiek ook in de toekomst de verkoop van de huizen te stimuleren.

De lagere overdrachtsbelasting kan zorgen voor een lagere hypotheek. Zodra u een bestaande woning koopt (geen nieuwbouw), krijgt u te maken met ‘kosten koper’. Dit zijn de kosten die u betaalt voor de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de taxatie. Deze ‘kosten koper’ zijn ongeveer 10% van de koopsom. Door de lagere overdrachtsbelasting, bespaart u nu op deze ‘kosten koper’. Een huis kopen is zo voor u extra voordelig.

Lagere maandlasten
Een rekenvoorbeeld maakt het voordeel duidelijk. Stel u wilt een huis kopen voor € 250.000. Met de 2%-maatregel betaalt u € 5.000 overdrachtsbelasting. Bij de oude, 6%-maatregel zou dat € 15.000 zijn geweest. U betaalt nú € 10.000 minder en hoeft zo, eventueel, minder mee te financieren bij uw hypotheek. Dit scheelt dus ook in de maandlasten, die vallen dan lager uit.

Persoonlijk hypotheekadvies
Wilt u weten wat de 2% overdrachtsbelasting voor u betekent? Via onze website kunt u vrijblijvend een offerte voor een hypotheek aanvragen. Wij sturen uw aanvraag door naar een deskundige onafhankelijke tussenpersoon. Een adviseur neemt dan contact met u op om een hypotheekberekening voor u te maken. Ook vertelt de adviseur u over de mogelijkheden die passen bij uw persoonlijke financiële situatie.