Sengers investeert in Shear Genius ponskniplijn van Prima Power

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Sengers Metaal heeft een nieuwe Shear Genius knip-pons machine van Prima Power aangeschaft.

Voor Sengers Metaal was de kogel door de kerk toen deze toeleverancier een grote opdracht kon krijgen van knip- en ponswerk. In plaats van te investeren in de conventionele oplossing – een stand-alone schaar en een ponsmachine – koos men voor de geavanceerde Shear Genius oplossing, het destijds door Finn-Power ontwikkelde concept waarbij een hoogwaardige ponseenheid is gecombineerd met een nauwkeurige hoekschaar. Daardoor kan Sengers een concurrerende kostprijs en een korte doorlooptijd realiseren.

‘Twee machines met twee bedieners, buffervoorraden en lange doorlooptijden was kostprijstechnisch voor ons geen optie’, zegt commercieel directeur Henk Sengers. ‘Met een installatie, waarbij de producten eerst geponst en vervolgens als stroken geknipt worden, kunnen we onze uitbesteder een gunstig tarief in rekening brengen en korte leveringstijden hanteren. Nóg een voordeel van deze combi-oplossing is dat het materiaalverlies geringer is dan bij afzonderlijk knippen en ponsen. Ten slotte is het energieverbruik van deze volledig elektrische machine ruwweg éénderde van dat van een hydraulische machine.’

Technisch hoogstaand

De Shear Genius is een van de technische hoogstandjes van voorheen Finn-Power, de inventieve Finse fabrikant van plaatbewerkingsmachines, die kortgeleden is gefuseerd met het Italiaanse Prima Industries tot Prima Power. De door Sengers in gebruik genomen Shear Genius E6 installatie bestaat uit een platenlift en -transporteenheid, een ponseenheid, een hoekschaar en een sorteergedeelte. De ponsrevolver heeft twintig gereedschapposities, die in totaal 45 gereedschappen opnemen waarvan 11 indexeerbaar.


Bij Sengers is de ponsrevolver voorzien twee Multitool- en meerdere Auto-indexstations. Daarmee zijn complexe gatenpatronen aan te brengen. De hoekschaar knipt plaatdelen van 1,5 x 1 meter. De sorteerinrichting voor de grote plaatdelen fungeert als buffer; de bewerkte platen worden één voor één gestapeld in hoofdtijd. De machines worden offline geprogrammeerd m.b.v. de door Prima Power geleverde software die uiteraard ook zorgt voor een efficiënte, materiaalbesparende plaatindeling (nesting).

Specialist

Sengers Metaal is gespecialiseerd in plaatwerk, licht constructiewerk en machinebouw. Het streven is om zoveel mogelijk werkzaamheden onder één dak te verrichten; het bedrijf beschikt over een uitgebreid, geavanceerd machinepark. In de loop van jaren is een gevarieerd klantenbestand opgebouwd, onder andere in de auto-industrie, kopieer- en kantoormeubelindustrie, koeltechnische en offshore-industrie.

Prima Power Benelux