MRF werkt mee aan SDNA in strijd tegen koperdiefstal

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Metaal Recycling Federatie werkt mee aan pilots van ProRail en TenNet om met SDNA-coating de strijd tegen koperdiefstal aan te gaan. SDNA staat voor synthetische oplichtende DNA coating.

In drie regio’s zullen MRF-leden deel nemen aan de proeven met SDNA-markering van kabels en andere koperen voorwerpen van spoorwegbeheerder ProRail en elektriciteitsnetbeheerder TenNet. In deze zogeheten hotspot-regio’s (gebieden waar veel koperdiefstallen zijn gerapporteerd rond het spoor en elektriciteitsnetwerken) worden koperkabels op grote schaal ingespoten met synthetische DNA. Deze coatings lichten op, zodra het koper met speciale UV-lampen wordt belicht.

UV lampen

De MRF-leden die aan de pilots meewerken, zijn uitgerust met UV-lampen en instructies. Al het contant aangeleverde koper zal worden gecontroleerd op aangebracht synthetische DNA. In het geval van ontdekking zijn werkafspraken gemaakt met Politie, Openbaar Ministerie en de beide netwerkbeheerders.

Zowel rond de installaties alsook bij de metaalrecyclingbedrijven zullen borden worden geplaatst met waarschuwingen voor de koperdieven.

De pilots met SDNA maken onderdeel uit van de actiepunten uit het Convenant Koperslag dat vorig jaar juni mede door de MRF werd ondertekend.