Nevi PMI blijft met 48,9 staan op krimp

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Nevi PMI bleef in juli onveranderd op 48.9. Hiermee geeft de index voor de vijfde opeenvolgende maand een situatie van krimp aan.

Zowel de Productie index, de Nieuwe orders index als de Werkgelegenheid index zijn sinds juni gedaald. Bovendien was sprake van een scherpe daling in de voorraden. De verkoopprijzen daalden voor de eerste keer sinds november vorig jaar, nadat de inkoopkosten de grootste afname vertoonden in meer dan drie jaar. Het aantal nieuwe orders daalde voor de vijfde opeenvolgende maand.

De Nieuwe export orders index steeg daarentegen voor het eerst sinds april. Het aantal uitstaande transacties daalde voor de zestiende maand op rij, zij het met de kleinste marge sinds juni 2011. Er is nu vier opeenvolgende maanden sprake van banenverlies, met de grootste krimp in juli. Door de dalende productie en afnemende orders besloten bedrijven hun inkoopactiviteiten te reduceren.

‘Geen-veranderinggrens’

De seizoensmatig aangepaste Nieuwe orders index bleef in juli onder de geen-veranderinggrens van 50.0. Dit is de vijfde opeenvolgende maand waarin het totaal aantal bij Nederlandse productiebedrijven geplaatste orders is gedaald. De panelleden meldden een lagere vraag op de markt, felle concurrentie en aanhoudende voorzichtigheid  bij klanten.

Volume productiebedrijven

Het volume van bij Nederlandse productiebedrijven geplaatste nieuwe exportorders steeg in juli voor de eerste keer in drie maanden. De groei was robuust, de sterkste stijging sinds februari. Er werd gemeld dat klanten het drukker hadden en dat er een algemene stijging was in de vraag naar Nederlandse producten uit exportmarkten.

Personeelsbestanden

Het onderzoek van juli wijst op een krimp van personeelsbestanden voor de vierde opeenvolgende maand. Hoewel de teruggang klein was, was het wel de snelste in de genoemde periode. Bedrijven gaven aan vertrekkend personeel niet te vervangen en werknemers gedwongen te ontslaan in lijn met de daling van het aantal nieuwe orders. Ook maakten zij melding van de algemene zakelijke behoefte om de kosten onder controle te houden.