Rozen vormen monument voor slachtoffers aanslag Oslo 2011

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Tijdens de jaarvergadering van de Ring van Europese smedensteden werd door de Noorse smeden Tone Mörk Karlsund en Tobbe Malm gevraagd of smeden uit Europa een roos wilden maken voor een monument ter nagedachtenis aan de omgekomen mensen van de aanslag op 22 juli 2011 in Oslo en op het eiland Utoya.

Metaalunielid Cees Pronk uit Andelst, die de Nederlandse smeden vertegenwoordigt, heeft zijn Nederlandse collega’s voor dit initiatief gevraagd. Twintig smeden zegden hun medewerking toe, evenals enkele smeden uit Duitsland hadden hun medewerking toegezegd.

 

Uit staal en brons

In Nederland is er weinig ervaring met het smeden van rozen, maar Lotte Pronk, de jongste vrouwelijke gediplomeerde smid van Nederland, heeft tijdens haar stage bij Bianca Fattler, dochter van de bekende kunstsmid Manfred Fattler uit Schönwald, geleerd om rozen te smeden uit staal en brons.

Op 12 en 13 november 2011 zijn de smeden in de Smederij van Cornelis Pronk aan het werk gegaan, bijgestaan door Lotte en Cees. Ook Alustaal uit Huissen, Waterstraalsnijbedrijf Henri de Haas van Dorssen uit Bemmel en Mondra Machinebouw uit Andelst, alle leden van de Koninklijke Metaalunie, hebben dit project ondersteund door materiaal ter beschikking te stellen. Aan het eind van het weekeind waren 43 rozen gereed. Tijdens het maken van deze rozen kwam er bij de smeden veel emotie los. Door de goede onderlinge samenwerking en in de rustmomenten werd er veel met elkaar over gesproken.

 

Driehonderd

Het monument dat is ontworpen heeft een hoogte van vier meter en zal bestaan uit een bol met alleen rozenbloemen, die gemaakt zijn door de nabestaanden en de hulpverleners. De voet wordt gemaakt van rozen met steel die gemaakt zijn door de smeden en er was gerekend op circa honderd rozen. Nu zijn er vanuit de hele wereld ruim driehonderd rozen naar Noorwegen gezonden en worden er nu ook een aantal hekken met rozen gemaakt. Het was de bedoeling dat dit monument op 22 juli 2012 onthuld zou worden maar door het vele extra werk wordt het nu 22 juli 2013 onthuld.

Smederij Pronk

Smederij Cornelis Pronk smeedt een breed scala aan producten. Dit kan zijn van een kleine reparatie tot een complete toegangspoort met hekwerk. Een metaalsculptuur voor in huis of tuin kunnen worden hier ook gemaakt. Smederij Cornelis Pronk is ISO en NEN 9001-2008 gecertificeerd en de organisatie wordt getoest door DNV.