ThyssenKrupp verkoopt Tailored Blanks aan Chinese Wisco

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

ThyssenKrupp is bezig zijn dochter Tailored Blanks te verkopen aan ‘s werelds vijfde grootste staalproducent Wuhan Iron and Steel (WISCO). Het verkoopproces zou in de laatste fase zitten, meldt Financial Times Deutschland vandaag.

ThyssenKrupp wilde geen commentaar geven op de juistheid van dit bericht. Tailored Blanks behaalt met 900 medewerkers een omzet van 700 miljoen euro en is daarmee marktleider op het gebied van laser-gelaste multiplaten voor auto’s, de zogenaamde ‘tailored blanks’. Deze constructiewijze wordt steeds vaker vervangen door meer moderne technologie zoals monoplaten van hogesterktestaal.

Hart Duitse staalindustrie

Met de geplande verkoop dringt Wisco door tot in het hart van de Duitse staalindustrie: Tailored blanks worden voornamelijk geproduceerd in Duisburg. De Chinese staalindustrie domineert de wereldwijde markt voor staal, maar zijn tot nu toe slecht vertegenwoordigd in Duitsland. Wisco is met een jaarlijkse productie van 38 miljoen ton staal en 15,6 miljard dollar de derde grootste staalproducent van China.

Anderhalf jaar geleden weigerde ThyssenKrupp nog in te gaan op Chinese avances om onderdelen van het concern te kopen. Toen werd er door de Duitse  automobielindustrie geprotesteerd, omdat zij vreesden voor een uitstroom van know-how naar China. Tailored blanks worden heel gespecialiserd ingezet, met name in de automobielsector. In 2008/2009 nam VW ongeveer 55 procent af van de productie van TyssenKrupp-dochter Tailored Blanks’, aldus Financial Times Deutschland.