Laura Metaal sluit uitbreidingsplan af met opening nieuwe staalopslag

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Onder grote belangstelling en een fanfarekorps heeft Laura Metaal Staalcenter Maastricht zaterdag zijn nieuwe staalopslag geopend. Aan de locatie aan de Beatrixhaven in Maastricht is bijna een hectare aan geconditioneerde hallen toegevoegd. Hiermee is het strategische uitbreidingsplan afgerond, dat in 2009 is ingezet en wat een investering vergde van ongeveer 20 miljoen euro.

Wethouder John Aarts verrichtte zaterdag de feestelijke opening. Aangemoedigd door de Wieker Fanfare St. Franciscus verklaarde de wethouder de nieuwe hallen voor geopend. ‘De Beatrixhaven is een fantastische locatie voor de industrie in onze regio. De goede waterverbindingen met Rotterdam, Antwerpen, Vlissingen en Amsterdam, gecombineerd met de centrale ligging in het hart van de Europese industrie, maken dat de Maastrichtse Beatrixhaven de ideale uitvalsbasis is voor veel bedrijven.

Laura Metaal is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat deze voordelen goed weet uit te nutten’, aldus Aarts. Tijdens de openingfestiviteiten vertelde Friso de Vries, algemeen directeur van Laura Metaal: ‘Met deze nieuwe hallen is de strategische uitbreiding die in 2009 is ingezet afgerond. Laura Metaal wil de beste dienstverlener zijn in het decoilen van rollen staal. Met de nieuwe inrichting van de locatie, onze installaties en bovenal onze mensen, hebben wij nu alles in huis om onze klanten een perfecte dienstverlening aan te bieden.’

Afrollen hss

Na 12 maanden van bouwwerkzaamheden heeft Laura Metaal 8.000 m2 aan opslag toegevoegd. Er is nu ruimte voor het onder geconditioneerde omstandigheden opslaan van 50.000 ton staal in rollen en 15.000 ton staal in platen. ‘Wij kunnen alle soorten staal aan, dat gaat van zeg maar het reguleire staal  tot hogesterktestaal (hss). Naast de investering in een nieuwe opslaghal met alles wat daarbij hoort, beschikken we sinds kort ook over een nieuwe decoiler, specifiek voor het afrollen van hogesterktestaal. Die nieuwe hal en de nieuwe decoiler heeft ongeveer 20 miljoen euro gekost’, vertelt Michael van der Vlist manager business development.

Beitsbad

‘Laura Metaal is expert in het decoilen, het afrollen van warmgewalste rollen staal’, aldus Van der Vlist. ‘Door de ligging aan de Beatrixhaven kunnen stalen rollen tot 36 ton in grote hoeveelheden per schip worden aangevoerd. Bij Laura Metaal worden van de rollen vlakke platen gemaakt, die de diverse industrieën verder verwerken. Deze platen worden per vrachtwagen vervoerd naar de klanten. Het specialisme van Laura Metaal is het afrollen van zeer hogesterktestaal en een flexibele dienstverlening.

Daarnaast beschikt de staalgroothandel over bijzondere beitsmogelijkheden. ‘De meeste staalconcerns beschikken over beitsbaden die een complete coil beitsen, of niet’, weet Van der Vlist. ‘Wij beschikken als enige in Europa over beitsbaden waarin we de afzonderlijke afgerolde staalplaten beitsen. Deze optie biedt het voordeel voor de staalafnemer dat deze niet meer beslist een complete coil (35 ton) gebeitst hoeft af te nemen. Met ons beitsbaden kan hij kiezen om een deel van de coil als plaat te laten beitsen en deel ongebeitst te laten.’

Laura Metaal heeft 180 mensen in dienst verdeeld over drie locaties, te weten Maastricht voor het decoilen van rollen staal en het beitsen van staalplaten, in Eygelshoven voor de fabricage van stalen onderdelen zoals vangrails en Beverwijk voor de handel en opslag van restmaterialen.

Laura Metaal