AAE breidt uit met Okuma machines voor ‘supercomplex’ product

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Voor de productie van een zeer complex onderdeel heeft AAE het machinepark uitgebreid met twee Okuma-machines. Het betreft een horizontaal bewerkingscentrum MB 4000 H met tien pallets en een gereedschapmagazijn met 218 posities en een freesmachine MU 500 VAL met draaimogelijkheid.

De laatste vormt samen met een palletmagazijn en een robot (Erowa Dynamic) een onbemande productiecel. Gelderblom, importeur van Okuma machines, is van mening dat goede samenwerking tussen alle participanten steeds belangrijker wordt naarmate de Nederlandse metaalindustrie steeds meer verschuift in de richting van hoogwaardige producten die in één keer compleet bewerkt moeten worden en dan liefst nog onbemand, een.

Compleetbewerking

Om het bewuste onderdeel, vervaardigd uit een speciale legering – met de vereiste hoge precisie te vervaardigen, is gekozen voor compleetbewerking in één opspanning. Om tegemoet te komen aan de complexiteit van de bewerking en het streven naar onbemande productie, heeft de machine een kettingmagazijn met niet minder dan 234 gereedschappen. Behalve freesbewerkingen worden ook draaibewerkingen in de productiecyclus uitgevoerd. Dit houdt in dat het toegepaste CAD/CAM-programma (hyperMILL) met draaicycli moet worden uitgebreid.


Mede vanwege de grote tijdsdruk kon dit project alleen succesvol worden verwezenlijkt door intensieve samenwerking van alle betrokkenen in het voortraject: binnen AAE de werkvoorbereiding, de QA-technici, de production engineers en de operators, buiten de onderneming Okuma-importeur Gelderblom met op de achtergrond Okuma Duitsland, CNC Consult uit ‘s-Hertogenbosch (hyperMILL) en Dijk Consult uit Apeldoorn die voor de afnamekeuring van de machine tekende. Aspecten die daarbij aan de orde kwamen waren spanmiddelen, tooling en de vertaling daarvan in de programma’s, de gereedschapvoorinstelling, het breukdetectiesysteem, het CAD/CAM-programma, de cycli voor de draaibewerkingen, de postprocessor enz.

AAE te Helmond is toeleverancier van precisiecomponenten en bouwer van mechatronische systemen. Okuma wordt in Nederland vertegenwoordigd door Gelderblom.