FME en VNMI blij met steun voor eerlijke concurrentie metallurgische industrie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De vertegenwoordigers van de technologische en van de metallurgische industrie, FME en VNMI, zijn verheugd met het besluit van minister Verhagen van EL&I grootverbruikers van elektriciteit te gaan ondersteunen in deze economisch moeilijke tijd.

Verhagen zei gisteren tijdens een bezoek aan aluminiumsmelterij Aldel in Delfzijl dat hij een regeling gaat instellen voor de kwijtschelding van nettransporttarieven elektriciteit aan elektro-intensieve bedrijven. Duitsland heeft al sinds 2010 een vergelijkbare regeling. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: ‘Dit is een belangrijke stap in het herstel van het ongelijke speelveld voor Nederlandse basismetaalbedrijven.’

Gelijk speelveld

VNMI-voorzitter Wim Hamers: ‘Onze branche pleit al tijden voor een gelijk speelveld voor de strategisch belangrijke basismetaalindustrie in Europa. Sinds begin dit jaar worden we daarin gesteund door een Kamermeerderheid (VVD, PvdA, CDA en PVV). Het is positief dat er nu eindelijk een doorbraak is. Dit initiatief van minister Verhagen verdient een groot compliment. Maar ik ben nog niet in juichstemming.

Want we moeten afwachten hoe de regeling er precies gaat uitzien en wat het resultaat daarvan zal zijn.’

Europese regels staatssteun

De Nederlandse regering vroeg de Europese Commissie in februari te onderzoeken of de volledige kwijtschelding van de transportkosten van elektriciteit die Duitse elektriciteits-intensieve bedrijven krijgen in strijd is met de Europese regels tegen staatssteun. Nederland kent zo’n regeling nog niet, waardoor energie-intensieve bedrijven  onevenredig zwaar belast worden ten opzichte van hun Duitse concurrenten.